eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A hormontartalmú gyógyszerek miatt több a hárrmas iker?

Egyre gyakrabban születnek hármas ikrek, még a lombikbébiket leszámítva is, halálozási arányuk pedig tízszeres az egyedüli újszülöttekhez képest - állapították meg norvég kutatók.

A szakemberek szerint a növekedés hasonló lehet Európa más részein is, és vélhetően a peteérés serkentésére adott hormontartalmú gyógyszereknek, valamint az átlagos anyai életkor emelkedésének tudható be.

A tanulmányban két milliónál több, 1967 és 2006 közötti terhesség adatait elemezve megállapították, hogy bár az újszülöttek halálozási aránya csökkent Norvégiában, a hármas ikreknél ez még mindig tízszeres az egyszeres szüléshez képest.

Tízezer terhességre vonatkoztatva 2,7 hármas ikerszülés jutott 2002 és 2006 között, ez csaknem két és félszerese az 1970-es évekbeli aránynak.

Anne Tandberg, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a hármas terhességek számát úgy lehetne nagyobb ellenőrzés alatt tartani, ha nagyobb gonddal követnék a peteérést elősegítő hormonális kezelések alkalmazását. A kutató szerint fontos lenne, hogy ezeket a terhességeket a 28. hétig megtartsák, mert míg előtte mintegy 50 százalékos a magzati halálozás, ezen időpont után csupán 3,8 százalék.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×