Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kéthetente új vért kap a különös betegségben szenvedő kisfiú

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden második héten vérátömlesztésre van szüksége annak az angol kisfiúnak, aki egy rendkívül ritka betegségben szenved. Az orvosok szerint már csak a csontvelő-átültetés mentheti meg a gyerek életét.

Jamie Andrews egy különösen ritka genetikai rendellenességben, az úgynevezett Diamond-Blackfan anémiában szenved, s emiatt minden második héten vérátömlesztésre szorul. Az új vér nélkül ugyanis a négyéves kisfiú kómába esne és meghalna.

Mindössze hét hetesen kapta az első transzfúziót, miután az orvosok felfedezték, hogy túl gyorsan ver a szíve. Két évesen diagnosztizálták nála a betegséget.

Normális esetben a szervezet vasat használ a vörösvértestek előállításához, de annak a szervezetében, akinek Diamond-Blackfan anémiája van, nem termelődik új vérsejt, mert a vas beépül, éppen ezért a betegnek - így Jamie-nek is - állandó gyógyszeres kezelésre van szüksége, hogy csökkenjen szervezetében a vas mennyisége.

Az angliai Folksworth-ben élő Jamie az orvosok szerint már olyan súlyos állapotban van, hogy az egyetlen esélye a csontvelő-átültetés, ám addig is minden második héten vérátömlesztésre van szüksége.

Édesanyja a Daily Mail napilapnak nyilatkozva elmondta,  megpróbálnak normális életet biztosítani Jamie számára, aki már óvodába is jár, igaz, emiatt rengeteg immunerősítő oltást kellett kapnia, nehogy a többiektől elkapjon valami fertőzést.