eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla

Hatvan perc a Földért

Minden ötödik ember úgy érzi, hogy mindennapjai során mindent megtesz, ami lehetőségében áll, hogy ökológiai lábnyomát csökkentse - derül ki egy nemrég közzétett kanadai kutatásból. Igaz, ennél sokkal nagyobb arányban vannak azok, akik erősen motiváltnak érzik magukat a cselekvésre.

A World Wildlife Fund Canada (WWF) által készített felmérés során a kutatók arra kérték a megkérdezetteket, hogy az iskolai osztályzatokhoz hasonló skálán értékeljék környezetvédelmi teljesítményüket. A mintegy kétezer válaszadó részvételével készült kutatás eredményei szerint azonban viszonylag kevesen vannak, akik jelesre értékelnék eredményeiket - számolt be az ELTE TÁTK hírlevele.

Csak mintegy ötből egy válaszadó (18 százalék) ítélte úgy, hogy minden rendelkezésére álló lehetőséget megragad, hogy a mindennapok során csökkentse életvitele a bolygó ökológiájára gyakorolt káros hatásait. Körülbelül negyven százalékuk értékelte "jóra" a teljesítményét, vagyis úgy vélte, igyekszik mindent megtenni, de hiányosságai azért még vannak.

A megkérdezettek alig öt százaléka értékelte teljesen elégtelennek környezetvédelmi erőfeszítéseit, vagyis ennyien vallották be a kérdezőbiztosoknak, hogy nem tesznek semmit a környezet megóvása érdekében.

A kutatás során mindazonáltal a válaszadók többsége cselekvésre motiváltnak minősítette magát. Mintegy 28 százalékuk erősen, 52 százalékuk pedig szimplán motiváltnak érzi magát arra, hogy a saját maga és háztartása ökológiai lábnyomát csökkentse.

A kutatás apropóját a WWF által kezdeményezett Föld órája mozgalom adta, amelyet 2010-ben március 27-ére hirdetetett meg a környezetvédelmi szervezet. A klímavédelmi akcióhoz csatlakozók vállalják, hogy egy órára (este fél 9-től fél 10-ig) lekapcsolják a világítást.

A 2007-ben indult mozgalomhoz tavaly már összesen 88 ország 4000 települése, valamint nemzetközi szinten több százmillió ember csatlakozott. Az akció során olyan nevezetességek borultak 60 percre sötétbe, mint a római Colosseum, a Golden Gate híd San Fransiscóban vagy a Torontóban álló CN Tower.

Magyarországon 2009-ben 67 település, több mint egymillió ember, valamint számos iskola, közintézmény, nagyvállalat és kisvállalkozás vett részt az akcióban. Hazánkban olyan látványosságok világítását kapcsolták le a jó ügy érdekében, mint a tatabányai Turul, a Parlament vagy a Művészetek Palotája.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×