Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mexikói mágnás a világ leggazdagabb embere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A távközlési érdekeltséggel bíró mexikói mágnás, Carlos Slim Helu vezeti a világ leggazdagabb embereinek listáját, megelőzve Bill Gatest, a Microsoft alapítóját - jelentette be szerdán Steve Forbes, a nevét viselő amerikai pénzügyi magazin kiadója New Yorkban.

A Telmex mexikói távközlési cég tulajdonosának vagyona 53,5 milliárd dollár. Bill Gates, a tavalyi listavezető 53 milliárd dollár vagyonnal bír.

Slim tavaly a képzeletbeli dobogó harmadik fokán állt Latin-Amerika leggazdagabb embereként, 35 milliárd dollárral. Gates 40 milliárd dolláros vagyonával volt a listavezető az amerikai pénzügyi magazin dollármilliárdosokat fölsoroló listáján.

Idén a harmadik leggazdagabb a tavalyi második, Warren Buffett amerikai befektető 47 milliárd dollár értékű vagyonnal. (Tavaly 37 milliárd dollárt jegyeztek neve mellett.)

Több szempontból is figyelemreméltó a vagyonosok legfrissebb ranglistája: az első tíz között két indiai van, köztük az ötödik helyen Laksmi Mittal, a világ első számú acélgyártó csoportja, a Kelet-Európában is gyárakat működtető Arcelor Mittal brit-indiai tulajdonosa 28,7 milliárd dollárral.

Az első tíz között van még továbbá egy-egy francia, brazil, spanyol, amerikai és német üzletember. Utóbbi Karl Albrecht, a Aldi szupermarket-hálózat tulajdonosa 23,5 milliárd dollár vagyonnal.

Steve Forbes elmondta továbbá, hogy 2009-ben ismét 1000 fölé emelkedett milliárdosok száma. A magazin kutatásai szerint számuk elérte az 1011-et. Ez jelentős emelkedés az előző évhez képest, amikor 793 milliárdost jegyeztek a világon. Ám kevesebb, mint 2008-ban, amikor 1125-öt.

Az idén 24. alkalommal összeállított Forbes-listán 55 országból vannak milliárdosok, először került fel a listára finn és pakisztáni üzletember. Kínából 64-en kerültek fel a listára, az ázsiai országot a szupergazdagok számát tekintve csak az Egyesült Államok előzi meg, ahol 403-mal több milliárdos van, mint Kínában. A harmadik az összesítésben Oroszország, 62 milliárdossal.