eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán első bora a Balaton-felvidékről

Orbán Gergely borász 20 évig a kereskedelemben dolgozott, 2009-ben azonban létrehozta saját pincészetét Balatonrendesen. Első bora egy Chardonnay a Káli medencéből, amelyről most heti borajánlónkban is megemlékezünk. Szóba kerül még egy Cabernet sauvignon Bock Józseftől, egy Merlot Légli Gézától, és egy száraz furmint Szepsy Istvántól.

Borbán Borászat: Kőtenger Chardonnay 2009

Orbán Gergely a kertészeti egyetemen szerezte borászdiplomáját, előtte a budafoki szakközépben csiszolta a tudását, ott egyebek között Áts Károly (Royal Tokaj) osztálytársa volt. Orbán húsz esztendőt lehúzott a borkereskedelemben, legutóbb a Béres Szőlőbirtoknál terelgette az eladásokat.

A borászvér azonban nem nyugodhatott: 2009-ben egy befektető közreműködésével létrehozta saját pincészetét Balatonrendesen. A cég első bora egy 2009-es Chardonnay, amely a Káli-medencéből, a Kőtenger melletti szép ültetvényről származik.

Színe és mozgása alapján elsőre látszik, hogy ez nem egy sima kis primőrbor. Az illat csak az első pillanatban frutti-cukorkás, nyitás után nyomban intenzív hatás bontakozik ki: friss déli gyümölcsökre, érett sárgadinnyére hasonlít.

Ízét az érett gyümölcsösség és a friss savak egyensúlya határozza meg, a zamatban sincs nyoma a primőrborok "operettes" hangulatának, az összetettség inkább komolyságot mutat, bár azért jól csúszó, jó ivású bor. Életkorából (is) adódóan fahordós érlelést nem kapott, így illata és íze mentes a tölgyfás behatásoktól.

Jó szerkezetű, tartalmas chardonnay, amely mentes a fajtatársainál nem ritkán előbukkanó nehézkességtől, túlzott tölgyfásságtól.

Szepsy Furmint 2006-os birtokválogatás

Az ilyen cikkekben általában újdonságok bemutatására törekszünk majd, ám a közelmúltban megtartott budapesti furmint-kóstoló után kedvet kaptam ehhez a borhoz. Régóta tartogattam otthon, várva a megfelelő pillanatot. Ezt végül a FurmintFebruáron szerzett élmények hozták meg. Ott is volt Szepsy-bor (Urbán 2007), de a felhozatalból inkább tetszett Demeter Zoltán Lapis dűlőből származó furmintja, vagy a Tokaj Nobilis Barakonyija, a somlóiak közül pedig Takács Lajos (Hollóvár) furmintja.

A kóstoló után néhány nappal a kezem ügyébe penderült ez a Szepsy-bor, és kíváncsi lettem, vajon milyen állapotban van most. Nos, igen jól érzi magát...

A "birtokfurmint" több dűlő terméséből áll össze, relatíve "lájtos" áron, 3500 forint körül vásárolható meg.

Illatban először intenzív gyümölcsösség, déli gyümölcsök, érett alma. A szintén határozott mineralitás hosszú levegőzés kerül elő, az ásványosság szépen ölelkezik a hordó füstösségével. Ízek, illatok rendben vannak, de - mint a legtöbb Szepsy-bor esetében - itt is jobban figyel a kóstoló a pengeéles, hibátlan szerkezetre, az élvezetes struktúrára.

A borban 14,1 százalékos alkohol mérhető, amely szinte már nem is számít soknak. Amúgy sok, de nem érződik, illetve nem lóg ki, nem bántó. Sok órás levegőzés után is élvezetesen friss, ugyanúgy tökéletes szerkezetű a bor, remek darab!

Légli Géza Merlot Válogatás 2008


A hétvégi borkóstoláshoz próbálunk ötleteket adni, így a fehérek mellé vörösök is kerülnek az összeállításba. Természetesen az édesekre és a rozékra is gondolni kell, talán a jövő héten éppen ők következnek majd.

Légli Géza neve láttán talán már senki nem gyanakszik elírásra: Légli Ottó öccséről van szó, aki a fazekasságot elhagyva a metszőólló és a csömöszölőfa után nyúlt. A Balatonboglár melletti Szőlőskislakon dolgozik (Kislaki Bormanufaktúra), és bátyjával ellentétben Géza inkább a vörösborokhoz vonzódik. Az ígéretes Pinot noir mellett a pincészet büszkesége a Merlot válogatás, amely fiatalsága ellenére (2008) valóban sokat mondó tétel.

Kellemes, telt, finom illat. Marcipán, süteményes jelleg, inkább aszalt, mint friss gyümölcsök, nagyon kicsi mézesség. Virágillat egyre határozottabb. Vegetális jegyek az illatban, de nem éretlen-zöldesség, távolról sem. Tölgyesség sem tolakszik, szerencsére.

A korty kerek, harmonikus, erőteljes és telt ízek, mégis inkább könnyed eleganciát érezni, mint testességet. Élénk savak, a lecsengést a sav uralja, nem bántóan, de határozottan. Húzza is a szájat, és talán itt már a tannint is érezni.

Nagyon szép bor már most is, de fél év, és persze évek múlva még jobb lesz! Mostani állapotában 87-88 pont, de nagyon érződik benne a 90 pont feletti eredmény lehetősége - jegyeztem le a borról a felbontás után kóstolgatva.

De mi történt két napi álldogálás után: friss, élénk illat, marcipános sütemény nagyon sokk friss meggyel. Finom dohány is megjelenik. Ízben ez folytat, pengés szerkezet, kitűnő savak, csoki és meggy, harmónia, szépség. Talán az utóíz lehetne hosszabb, de így is 90 pont körül!

Bock József Cabernet sauvignon 2007

Légli Géza inkább az alternatív, a kijárt utakat kerülni szerető borisszák körében népszerű, ezért a másik tétel származzon egy virtigli borászcelebtől, mondjuk Bock Józseftől.

A 2007-es Cabernet sauvignon a villányi nagyágyú-kategória elérhetőbb árfekvésű középbora, 3000-3400 forintos ára a 6-8000 forintos borokhoz képest barátinak mondható. Remek illattal indul a kóstolás: nulla tölgyesség, ellenben sok gyümölcs, például cseresznye. Az íz is finom, az élénk gyümölcsösség dominál itt is.

Ezt a bort most vagy gyorsan meg kell inni a felbontás után, vagy legalább egy napig levegőztetni kell. Másfél órával a felnyitás után ugyanis "lekvárosodni" kezd, az igazán nagy vörösborok feszes szerkezetét, zamatainak egyensúlyát nem igazán találjuk benne. Ha itt zárulna a kóstolás, akkor a végeredmény: 84 pont körül, de előtte volt 88 tájékán is.

Egy napos álldogálás után viszont komoly dolgok történnek. Élénk, fiatalos, élettel teli a bor, ugyanakkor mutat egy kis érettséget, komolyságot is. Bársonyosság mutatkozik a gyümölcsök mellett, az illat és az íz között harmonikus a kapcsolat. A komplex illatban szegfűszeg, piros húsú gyümölcsök, és egy kevés menta. Punnyadt lekvárosságnak, vagy tolakodó tölgyességnek semmi nyoma.

Kitűnő cabernet sauvignon. Mostanában divat szidalmazni ezt a fajtát, és helyette a cabernet franc szépségéről és intelligenciájáról elmélkedni. Bock József "sima" cabernet sauvignonja megmutatja, hogy jó kezekben mit tud a fajta.

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×