Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy olyan rendellenesség, amely miatt a bélcsatorna nem látja el megfelelően a feladatát, de e mögött nincs semmilyen szervi eltérés.
A jellemző tünetek közé éppúgy tartozhat a görcsös hasi fájdalom és a puffadás, mint a székletürítési nehézség; a hasmenés és a székrekedés akár egyazon betegnél is felváltva jelentkezhet. Mivel ilyen körülmények között szinte természetes, hogy nem szívódnak fel rendesen a tápanyagok, az érintettek jelentősen lefogyhatnak és az immunrendszerük is legyengül. A panaszok minden ötödik embernél jelentkezhetnek, a 35 év alatti nőknél jellemzően gyakrabban.
Az IBS hátterében álló okokat nehéz meghatározni. Mivel a panaszokat szervi eltérés nem kíséri, ezért az esetek többségében a túlzott mértékű stresszt, a szorongást, mozgásszegény életmódot és egészségtelen étkezést teszik felelőssé a tünetek megjelenéséért.
Az elmúlt években végzett több kutatás is igazolta azonban, hogy a panaszokat ételintolerancia is okozhatja, és a megfelelő ételek kizárásával megszüntethetők, de legalábbis csökkenthetők a tünetek - hívja fel a figyelmet Babai László prevenciós szakértő.
Diéta: mit ne együnk?
Az IBS-es betegek gyakran különböző diétákkal kísérleteznek, mert feltételezik, hogy tüneteiket valamely élelmiszer fogyasztása okozza. Javulást azonban csak akkor várhatunk, ha pontosan ismerjük, mely ételeket kell kerülnünk. Erre nyújt megoldást az ételintolerancia-teszt.
Az ételallergia és ételintolerancia fogalma gyakran keveredik a köztudatban. A két diagnózis között alapvető különbség, hogy az ételallergia vizsgálata során IgE ellenanyag mérés történik, az immunmediált ételintolerancia pedig az IgG szint mérésével határozható meg. Utóbbi esetében a kérdéses ételekkel szemben a szervezet reakciójának egyik alapja, hogy ellene védekezve ellenanyagot - IgG típusút - termel. Ezen ellenanyag szintjének laboratóriumi, vagy gyors tesztes meghatározása információt nyújt arról, hogy mely élelmiszerekkel szemben áll fenn az immunmodulált ételintolerancia.
Az IBS leggyakoribb kiváltó okaként tartják számon a stresszt, az mégsem tehető felelőssé önmagában a tünetek megjelenéséért. A betegek hiába próbálkoznak a stressz csökkentésével és sajátítanak el különböző technikákat annak kezelésére, ha a probléma forrása valójában a táplálkozásukban keresendő.
Angliai orvosok 150 beteg részvételével végezték el az IgG alapú diéta eredményességének a vizsgálatát. A résztvevők egy része három hónapon keresztül elhagyott minden élelmiszert, amely a mérések szerint IgG antitest termelést eredményezett. A diétát tartó csoport nagy részénél a tünetek jelentősen enyhültek, majd ismét visszatértek, amint fogyasztani kezdtek a kérdéses élelmiszerekből.
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte