Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kutatók rájöttek a tökéletes házasság matematikai képletére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legjobb, ha az ara öt évvel fiatalabb vőlegényénél, a párt tagjai ugyanolyan kulturális háttérrel rendelkeznek, de a menyasszony intelligensebb - ilyen feltételek mellett lehet a házasság a legsikeresebb - állítják svájci kutatók.

A genfi School of Business kutatóinak állítása szerint ötödével meghosszabbítható, és boldogabbá tehető egy házasság, ha az emberek betartják az általuk meghatározott képletet.

Egy hosszú házasság mindenesetre létezik, amely megfelel a formulának: az angol királynő és Edinburgh hercegének házassága. A jelenleg 83 éves királynő pontosan négy évvel, valamint tíz és fél hónappal fiatalabb férjénél. Az vitathatatlan, hogy hasonló kulturális közegben nőttek fel, még akkor is, ha a herceg külföldön született, a görög és a dán királyi család sarjaként.

A királynő diplomáciai érzéke évtizedek óta megmutatkozik, így nem csoda, hogy házasságuk már majdnem 63 éve tart.

A genfi kutatók rajtuk kívül több mint ezer pár életét vizsgálták meg, amelynek tagjai 19 és 75 év közöttiek voltak. A vizsgálat készítői leginkább arra voltak kíváncsiak, melyek azok a kulturális faktorok, amelyeknek a legnagyobb a szerepük a jó kapcsolatokban.

Kiderült, hogy a legcélravezetőbb, ha a férfi öt évvel idősebb a nőnél, ugyanolyan kulturális örökséggel rendelkezik, mint társa, de a nő 27 százalékkal intelligensebb. A kutatás vezetője, Nguyen Vi Cao szerint, ha valaki megfogadja a tanácsokat, akkor több mint 20 százalékkal növelheti házassága hosszát.

A kapcsolatkutatók is úgy vélik, hogy lehet valami az eredményekben. Kate Figes, aki könyvet írt a párkapcsolatokról, és ehhez 120 párral beszélt, egyetértett azzal, hogy a nőnek kell intelligensebbnek lenni egy kapcsolatban.

Linda Blair, klinikai szakpszichológus ugyanígy vélekedik. Mint mondta, ennek evolúciós okai vannak. A történelemben visszatekintve ugyanis jól látszik, hogy a régmúltban a nőknek többet kellett fektetniük egy kapcsolatba, mint a férfiaknak, az erősebbik nem ugyanis sokkal inkább arra volt predesztinálva, hogy szétszórja magjait.

Christine Northam házassági tanácsadó ugyanakkor hazugságnak nevezte az állításokat, és azt mondta: mindez csak egy statisztika, és egyáltalán nem hiszi, hogy azok a kapcsolatok működhetnek, amelyekben a nők az intelligensebbek. Kijelentette: a modern párkapcsolatokba a férfiaknak ugyanannyit kell beletenniük, mint a nőknek. Szerinte a házasság csapatmunka, amiben egyik fél sem dominálhat. Tudhat valamint, hiszen 41 éve él házasságban.