eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Kutatók rájöttek a tökéletes házasság matematikai képletére

A legjobb, ha az ara öt évvel fiatalabb vőlegényénél, a párt tagjai ugyanolyan kulturális háttérrel rendelkeznek, de a menyasszony intelligensebb - ilyen feltételek mellett lehet a házasság a legsikeresebb - állítják svájci kutatók.

A genfi School of Business kutatóinak állítása szerint ötödével meghosszabbítható, és boldogabbá tehető egy házasság, ha az emberek betartják az általuk meghatározott képletet.

Egy hosszú házasság mindenesetre létezik, amely megfelel a formulának: az angol királynő és Edinburgh hercegének házassága. A jelenleg 83 éves királynő pontosan négy évvel, valamint tíz és fél hónappal fiatalabb férjénél. Az vitathatatlan, hogy hasonló kulturális közegben nőttek fel, még akkor is, ha a herceg külföldön született, a görög és a dán királyi család sarjaként.

A királynő diplomáciai érzéke évtizedek óta megmutatkozik, így nem csoda, hogy házasságuk már majdnem 63 éve tart.

A genfi kutatók rajtuk kívül több mint ezer pár életét vizsgálták meg, amelynek tagjai 19 és 75 év közöttiek voltak. A vizsgálat készítői leginkább arra voltak kíváncsiak, melyek azok a kulturális faktorok, amelyeknek a legnagyobb a szerepük a jó kapcsolatokban.

Kiderült, hogy a legcélravezetőbb, ha a férfi öt évvel idősebb a nőnél, ugyanolyan kulturális örökséggel rendelkezik, mint társa, de a nő 27 százalékkal intelligensebb. A kutatás vezetője, Nguyen Vi Cao szerint, ha valaki megfogadja a tanácsokat, akkor több mint 20 százalékkal növelheti házassága hosszát.

A kapcsolatkutatók is úgy vélik, hogy lehet valami az eredményekben. Kate Figes, aki könyvet írt a párkapcsolatokról, és ehhez 120 párral beszélt, egyetértett azzal, hogy a nőnek kell intelligensebbnek lenni egy kapcsolatban.

Linda Blair, klinikai szakpszichológus ugyanígy vélekedik. Mint mondta, ennek evolúciós okai vannak. A történelemben visszatekintve ugyanis jól látszik, hogy a régmúltban a nőknek többet kellett fektetniük egy kapcsolatba, mint a férfiaknak, az erősebbik nem ugyanis sokkal inkább arra volt predesztinálva, hogy szétszórja magjait.

Christine Northam házassági tanácsadó ugyanakkor hazugságnak nevezte az állításokat, és azt mondta: mindez csak egy statisztika, és egyáltalán nem hiszi, hogy azok a kapcsolatok működhetnek, amelyekben a nők az intelligensebbek. Kijelentette: a modern párkapcsolatokba a férfiaknak ugyanannyit kell beletenniük, mint a nőknek. Szerinte a házasság csapatmunka, amiben egyik fél sem dominálhat. Tudhat valamint, hiszen 41 éve él házasságban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×