A jómódú országokban mind a gyerekek, mind a felnőttek többet esznek, mint amennyire szükségük van. Ezért évről évre növekszik az elhízottak aránya, és ez az elemi iskolákra és a munkahelyekre is igaz.
Danielle Hollar és munkatársai két iskolaévben vizsgálták hat floridai iskolában, hogyan alakul a 6-13 éves gyerekek iskolai eredménye és testsúlya, derékbősége, ha megfelelően fölépített tananyagot is kapnak a megfelelően összeállított iskolai ételekhez.
A teljes tanulmány csaknem ötezer gyerek részvételével folyik, akiknek több mint fele latin-amerikai származású. Ez igen fontos szempont, hiszen egy olyan 45 milliós közösségből származnak, amelynek 19 százaléka gyakorlatilag csak spanyolul ért.
A HOPS vizsgálat résztvevői az egészséges étrend összetételét előadások, beszélgetések közben elméletben is megtanulták. Oktatóik példákkal is érzékeltették, hogy a tápláló, de nem hizlaló ennivalók mellett sok mozgásra is szükség van, például nagy hangsúly került a kerti munkákra.
A program négy iskolában folyt, két iskolát pedig volt a kontrollként használtak. A kutatók megállapították, hogy a második év végén a vizsgálati osztályokba járó gyerekek között sokkal többen voltak az egészségesnek tartott súlyhatárok között, mint a kontrolliskolákban.
Az előbbiek mellett az is kiderült, hogy a teljesen azonos vizsgakérdésekre adott helyes válaszok is főleg a helyesen táplálkozó csapatban voltak: a HOPS program a tanulmányi eredményeket is mérhetően javította. Még egy érdekes eredménye volt az előnyös táplálkozás oktatásának: ezekben az osztályokban kevés gyereknek volt magas vérnyomása.
A vizsgálatot végző szakemberek hangsúlyozzák, hogy a program mindkét kitűzött célját elérte: javult a gyerekek egészsége és iskolai teljesítménye is.
Péntek reggeltől óriási gyorshajtóvadászat kezdődik – itt megtalálja az összes traffipax helyét