Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bemutatkozott az állatkertben a maki kölyök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gorillák és az aranyhasú mangábék után egy harmadik főemlősnél is gyermekáldás volt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A vöröshomlokú makiknál született kölyök most négy hetes, így már a nagyközönség is láthatja.

Újabb állatkölyköt láthatnak a látogatók a Fővárosi Állat- és Növénykertben, szaporulat volt ugyanis a vöröshomlokú makiknál - számolt be Hanga Zoltán szóvivő. A Madagaszkár szigetén őshonos állatok még a tavalyi évben érkeztek Budapestre: a két nőstény, Kyra és Kata Angliából, a Kázmér nevű hím pedig a lengyelországi Opole állatkertjéből került a magyar fővárosba.

Az állatokat múlt szeptemberben engedték össze, és úgy tűnik, viszonylag hamar sikerült is összeszokniuk, hiszen február elején a Kata nevű nőstény már világra is hozta az első Budapesten született vöröshomlokú maki kölyköt. Mivel ennél a fajnál négy hónapra tehető a vemhességi idő, a kicsinek néhány héttel az után kellett megfogannia, hogy a felnőtt állatokat összeengedték.

A most egyhónapos kölyökről azt ugyan még nem tudni, hogy milyen nemű, de a közönség már egészen jól láthatja. Az apróság persze ebben a korban leginkább az anyaállat bundájába csimpaszkodva ismerkedik a külvilággal.

A vöröshomlokú maki (Eulemur rufus) Madagaszkár keleti felének partvidéke mentén, illetve a sziget nyugati oldalának néhány magasabban fekvő erdőségében él vadon. A kifejlett állatok 2-2,5 kiló súlyúak. Kisebb csoportokban járnak táplálék után, étlapjukon főként levelek, hajtások és gyümölcsök szerepelnek, de megeszik a fakérget is.

Különösen kedvelik a magvakat, már csak azért is, mert őshazájukban számos olyan fafaj él, amelynek viszonylag nagyok és táplálóak a magvai. Nappali állatok, bár a Madagaszkár nyugati felében élő csapatok tagjai a száraz időszakban gyakran csak éjszaka aktívak. A párzási időszak a vadonban általában júniusra esik, az ellésekre pedig szeptember és október hónapokban kerül sor. Az északi félteke állatkertjeiben azonban más időszakban is lehetséges a párzás, illetve az utódok világra jövetele. Ellésenként általában csak egy kölyök születik. A kicsik 4-5 hónapig élnek anyatejen és 2-3 éves korban érik el az ivarérettséget. Élettartamuk 10-15 év, állatkertekben akár 20-25 év is lehet.

{{keretes_cim}}

Jóllehet a "makimajom" kifejezést gyakran hallani, a zoológia nem ismer ilyen nevű állatokat. A makik ugyanis nem azonosak a majmokkal, még akkor sem, ha viszonylag közeli rokonok, és mindannyian a főemlősök rendjébe tartoznak. A makik tehát nem majmok, viszont szokták őket lemuroknak, illetve félmajmoknak is nevezni. A "makimajom" elnevezés valószínűleg Kemény Henrik híres bábfigurája, a Hakapeszi Maki nevű falánk majom nyomán terjedt el a köztudatban.