Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Prolactal beismerte felelősségét a fertőzött sajtért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fertőzött osztrák sajtot készítő cég vasárnap elismerte, hogy hibát követett el a termelés és a minőségellenőrzés során. Az eddig hét halálos áldozatot követelő élelmiszerfertőzést valószínűleg ganéjbogarak okozták.

Az osztrák Prolactal sajtüzem vasárnapi bejelentése szerint a listeria baktériumfertőzést egy megváltoztatott baktériumkultúra okozhatta. Egy 2009 novemberében történt tévedés következtében az általánosan elfogadott védőkultúra helyett egy olyant használtak, amely nem nyújtott kellő védelmet a listeria ellen. A végzetesnek bizonyult hibát a belső figyelmeztető- és ellenőrzőrendszernek jeleznie kellett volna.

Magát a fertőzést a sajtüzembe egy nyitott ablakon keresztül bejutott ganéjbogarak okozhatták. Amikor tavaly ősszel felfedezték a bogarakat, azonnal fertőtlenítették és megtisztították a stájerországi Hartbergben lévő üzemet, az ablakot lezárták. A feltételezések szerint azonban a fertőtlenítés nem volt tökéletes és visszamaradhatott az agresszív listeria baktériumból, amely különben addig ismeretlen volt Ausztriában.

A fertőzött termékek fogyasztása hét emberéletet követelt, öt osztrák és két német halt meg a múlt év végén. A terméket januárban kivonták a forgalomból, amint a vizsgálatok bebizonyították az egyértelmű összefüggést a sajttermék és a fertőzés között.