Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Heroinklinika nyílt a dán fővárosban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Éveken át tartó vita után a dán fővárosban is megkezdte működését egy olyan klinika, ahol a legsúlyosabb heroinfüggők orvosi ellenőrzés mellett hozzájuthatnak napi kábítószeradagjukhoz.

A hétfőn megnyílt intézményben 120 heroinfogyasztó, vagyis a skandináv országban élő összes drogfüggő körülbelül egy százaléka juthat hozzá kontrollált körülmények között a kábítószerhez - közölte Inger Nielsen, a klinika vezetője.

A diamorfinnak is nevezett orvosi heroint olyan drogfüggőknél alkalmazzák, akiknél a metadonhoz hasonló helyettesítő anyagok nem elég hatásosak. Ilyen, úgynevezett orvosi heroinfenntartó programokat működtetnek már Németországban, Svájcban és más országokban is.

"Nem az a célunk, hogy meggyógyítsuk a heroinfüggőket" - mondta Nielsen. Sokkal inkább arra törekszünk, hogy azok a kábítószer-fogyasztók, akiken a metadon nem segít, tiszta heroinhoz jussanak, és így elkerüljék a betegségeket és a büntetőjogi felelősségre vonást azért, mert tiltott drogot szereztek be. A programban csak olyan betegek vehetnek részt, akiket metadonterápiás központból utalnak át, és maguk kérik felvételüket.

A dán parlament már 2008-ban engedélyezte, hogy súlyosan függőknek heroint adjanak orvosi felügyelet mellett, de a klinika csak azután nyílhatott meg, hogy Koppenhága városa hozzájárult az intézmény befogadásához.

A drogfogyasztók érdekeit képviselő Bruger Föreningen elnevezésű szervezet kétkedve fogadta a programot, mert a résztvevőknek naponta kétszer el kell menniük a klinikára heroinadagjukért. "Arra kárhoztatják őket, hogy úgy éljenek mint a zombik, munka vagy tanulás vagy hobbi nélkül" - vélekedett Jörgen Kjar, a szervezet vezetője.