eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A délutáni alvás javítja a memóriát

A főnökök biztosan nem örülnek a Kaliforniai Egyetem kutatásának, amelyből kiderül, hogy a napközbeni szundikálás növeli az agy teljesítőképességét.

A Kaliforniai Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy vajon egy kis délutáni szieszta mennyire hat kedvezően az agy működésére. A válasz röviden: nagyon. A kutatók 39 egészséges egyetemi hallgatót vontak be vizsgálatukba. Két csoportra osztották őket, és azt kérték tőlük, hogy memóriafeladatokat oldjanak meg (a felmutatott arcokhoz neveket kellett párosítaniuk).

Délután két órakor az egyik csoport 90 perces pihenőt kapott, míg a kísérleti alanyok másik felének ébren kellett maradnia. Délután hat órakor újabb memóriafeladatot kellett elvégezniük, és kiderült, hogy sokkal jobban teljesítettek azok, akik pihenhettek egyet kora délután.

A kutatók szerint az alvás kitisztítja az agy rövid távú memóriáját, és előkészíti a helyet az új információknak - ezért fordulhatott elő, hogy a sziesztázók memóriája sokkal jobb volt estefelé. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a "memóriafrissítés" a mélyalvás és a REM fázisban történik.

A pletykák szerint Margaret Thatcher, Bill Clinton, John F. Kennedy és Ronald Reagan is rendszeresen elvonult egy kis délutáni pihenőre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×