eur:
393.78
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Védi a szívet az optimizmus

A boldogság és a természetből fakadó optimizmus csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók, akik elsőként vizsgálták az összefüggést a pozitív érzelmek és a kór között. A dolog természetesen fordítva is igaz: a pesszimizmusnak és a tartós negatív érzelmeknek káros a hatásuk.

A Columbia Egyetem kutatói a European Heart Journal című szakfolyóirat online kiadásában számoltak be annak a kutatásnak az eredményéről, amelynek során 1739 felnőtt boldogságának mértékét és egészségi állapotát vizsgálták tíz éven keresztül.

Bár a pozitív érzelmek - az öröm, a boldogság, az izgatottság, a lelkesedés és az elégedettség - általában nem tartanak sokáig, ám általában stabil jellemvonásnak számítanak, különösen a felnőtteknél. És természetesen nem jelenti azt, hogy az alapvetően boldog és elégedett ember nem lehet néha aggodalmas, dühös vagy szomorú - hangsúlyozzák a kutatók.

A kutatást vezető Karina Davidson összegzése szerint a negatív beállítottságú embereknél 22 százalékkal volt magasabb a szívroham és az angina (szorító mellkas-fájdalom) esélye, mint a kissé optimistáknál - akik ugyanilyen arányban veszélyeztetettebbek a mérsékelten pozitív gondolkodásúaknál.

Ennek egyrészt az lehet az oka, hogy a pozitívan gondolkodó emberek valószínűleg többet pihennek és lazítanak fizikailag is, és nyilván kevesebb ideig rágódnak a gondokon, stresszhelyzeteken, hamarabb továbblépnek.

Davidson szerint a boldogabb embereknek nagyobb eséllyel volt az életvitele is egészségesebb. A kutató szerint az eredmény hátterében eddig nem ismert genetikai összefüggés is lehet a megelégedettség és a szívproblémák között.

Szakértők már korábban jelezték, hogy egyes negatív érzések, a stressz és a depresszió növelik a szívkockázatot. Stresszhatás alatt például sok esetben olyan hormonok szabadulnak fel, melyek károsítják a szív izomzatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×