eur:
394.56
usd:
369.8
bux:
65127.71
2024. április 19. péntek Emma

Az orosz milliárdosok a válságban meggazdagodtak

Az orosz milliárdosok a válság idején meggazdagodtak - ez derül ki a Finansz című orosz folyóiratból, amely hétfőn közölte a leggazdagabb 500 orosz üzletember listáját.

Szembetűnő, hogy az orosz dollármilliárdosok száma 77, vagyis a válságos 2009. év eleje óta mintegy 30 százalékkal nőtt. A dúsgazdagok többségére súlyos csapást mért vagyontárgyaik tőzsdei árfolyamának zuhanása. A pénzpiacnak és a legnagyobb vállalatoknak nyújtott állami támogatás azonban megtette hatását, az árfolyamok felszöktek, s aki jól fektette be pénzét az árfolyamok mélyrepülése idején, az mostanra nagyon jól járt.

A listát idén Vlagyimir Liszin 54 éves acélmágnás vezeti, aki a 3. helyről került az élre: tavaly 7,7 milliárd dollárral rendelkezett, jelenleg vagyonát 18,8 milliárd dollárra becsülik, s ezzel nem csupán a leggazdagabb lett, hanem ő növelte legnagyobb mértékben gazdagságát. Liszin vagyonát a Forbes Magazin tavaly 5,2 milliárd dollárra tette s a világ leggazdagabbjainak listáján a 96. helyen állt.

A második helyen Mihail Prohorov (44), az Onexim csoport főrészvényese áll, aki tavaly a leggazdagabb orosznak bizonyult: akkor 14,1 milliárd, most 17,85 milliárd dollárra teszik vagyonát. A Forbes tavaly 9.5 milliárd dollárra tette vagyonát, s listáján a 40. helyen állt.

A 43 éves Roman Abramovics, a csukcsföldi parlament elnöke a másodikról a harmadik helyre került, de szegényebb ő sem lett: tavaly év elején 13,9 milliárd dollárja volt, idén 17 milliárdja van a becslések szerint. Abramovics a Forbes szerint 8.5 milliárd dollárral bírt tavaly, s ezzel a világ 51. leggazdagabb embere volt.

A negyedik az idén 44 éves Szulejman Kerimov, az orosz parlament felsőházának tagja, a Nafta Moskva csoport tulajdonosa, aki tavaly óta egy hellyel lépett előre a listán, s egy év alatt 7,5 milliárd dollárról 14,5 milliárdra növelte vagyonát. A Forbes szerint tavaly 3,1 milliárd dollárja volt és a 196. helyen állt.

Oroszország ötödik leggazdagabb embere Mihail Fridman, az Alfa Group főrészvényese, aki egy hellyel került előre, s vagyonát egy év alatt több mint megduplázta: a tavalyi 6,1 milliárdról 14,3 milliárd dollárra növelte. Fridman vagyonát a Forbes tavaly 6.3 milliárd dollárra becsülte, s ezzel a 71. helyen állt a világon.

A Finansz listájának 6. helyén a 43 éves Oleg Gyeripaszka, a Basic Element holding főrészvényese áll. Gyeripaszka nehéz évet tud maga mögött: tavaly az első helyről a tizedikre esett vissza, s mindössze 4,9 milliárd dollárral, valamint igen jelentős adósságokkal rendelkezett. A hitelezőket azonban sikerült féken tartania, s állami forrásokból igen jelentős támogatásokhoz jutott. Így a 8. helyről kettővel lépett feljebb, s vagyonát több mint megduplázta 4,9 milliárdról 13,8 milliárd dollárra. A Forbes 2008-ban még 28 milliárd dollárra becsülte vagyonát és a 9. helyre tette, 2009-ben 3,5 milliárdra tartották, s ezzel a 164. helyen állt.

Végül ezúttal is egyetlen nő szerepel az ország 50 leggazdagabb embere között: Jelena Baturina 47 éves építkezési vállalkozó, Jurij Luzskov moszkvai polgármester felesége: ő ugyan a 45. helyről kettővel lejjebb került, de szintén megduplázta vagyonát a tavalyi egymilliárd dollárról 2,2 milliárdra.

Miközben Oroszországban a válságot még messze nem sikerült leküzdeni, a tíz leggazdagabb ember összvagyona egyetlen év alatt majdnem megduplázódott a tavalyi 75,9 milliárd dollárról 139,3 milliárdra, s a lista első ötven helyezettje közül csak Anatolij Szedih, a 46. helyezett vesztett vagyonából: tavaly 2,5 milliárd dollárja volt, s ez egy év alatt 3,3 milliárdra csökkent.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×