Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A muzulmán fundamentalisták a bortól lesznek toleránsak?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A muzulmán fundamentalistáknak el kellene sajátítaniuk a kulturált borfogyasztást, ez ugyanis toleránsabbá tenné őket - állítja egy filozófus.

A 65 éves konzervatív brit filozófus, Roger Scruton arra ösztönzi az "őrült fundamentalistákat", hogy próbáljanak meg elsajátítani olyan szokásokat, amelyek esetleg idegenek a vallásuktól, ezzel nézeteik kevésbé szélsőségessé válnának.

A Buckingham Egyetem vendégtanárának álláspontja egy nemzetközi borászati magazin, a Decanter című lap egyik cikkében szerepel, amelyben a szerző a borban az igazság mondás mellett érvel.

A filozófus elárulta, hogy korábban viták tüzében találta magát, miután azt állította, hogy a multikulturális élet hiba. Álláspontja következtében többen azt állították róla, hogy rasszista és xenofób, azaz idegengyűlölő.

A tudós új könyve, az Iszom, tehát vagyok (I Drink Therefore I Am - utalva Descartes elhíresült mondatára, a gondolkodom, tehát vagyok, amely angolul így hangzik: I think therefore I am) egyike azon kevés filozófiai műveknek, amelyek a borról szólnak. (Ilyen műben Magyarországon sincs hiány, Hamvas Béla: A bor filozófiája című alkotása is említésre méltó).

A lényeg: a valóság

Szerinte a bor kapcsán a legfontosabb dolog a borral kapcsolatban az a valóság, ami benne van, sokkal inkább, mint az, amit hatására fecsegünk.

A szerző, aki egyben borszakértő és kritikus is, fájlalja, hogy elfelejtődött az Iszlám azon toleráns és vidám volta, ami az Ezeregy éjszaka meséi című, az arab világ életét bemutató történetsorozatban még megmutatkozott.

Arra is emlékeztetett, hogy a XI. században élt egy arab gondolkodó, Ibn Sina - Avicenna néven is ismert -, aki azt vallotta, hogy a bor a gondolkodók legjobb barátja.

Roger Scruton fejtegetése szerint a muzulmánoknak ismét el kellene sajátítaniuk a borivás mikéntjét. Szerinte amíg ez nem történik meg, addig a vallás követői félreértelmezik a Koránt, és nem ismerik fel azt az igazságot, hogy az élet nem egy faktum, hanem ajándék.

Természetesen a filozófus nézetei sokakat háborított fel a muzulmán világban, a vallás követői ugyanis továbbra is tiltott dolognak tartják az alkoholt. A Nagy-Britanniában élő muzulmánok szerint többen úgy vélik: Roger Scruton csak az újságok címlapjára akart kerülni, de az is lehet, hogy ezek a gondolatok azért születtek meg benne, mert ő túlságosan is szereti a bort.