Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A férfiak alábecsülik a szeretet fontosságát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Valentin-nap megünneplése hazánkban a legfiatalabb, a 15-19 éves korosztály körében a legfontosabb - derül ki a GfK Hungária felmérésének eredményeiből. Február 14-ét elsősorban családi körben töltjük, néhányan baráti társaságban vagy kollégákkal ünnepelnek. Míg a hölgyek e jeles napon főként saját készítésű ajándékkal kedveskednek, addig a férfiak az üzletek polcain keresik a megfelelő ajándékot.

A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint a hazánkban jelenleg is újdonságnak számító Valentin (vagy magyarul: Bálint) nap, bár nagyon divatos, de közel sem nevezhető általánosnak. Ezt az "ünnepet" elsősorban a legfiatalabbak, vagyis a 15-19 évesek tartják igazán fontosnak, legkevésbé pedig az idősek ünneplik.

Míg például az Egyesült Államokban a háztartások 65 százaléka legalább küld néhány üdvözlőlapot, vagy 32 százalékuk virágot vesz a párjának, addig hazánkban a Valentin-napot nem ünnepli széles kör: mindössze a felnőtt lakosság harmada.

Az ünneplők több mint fele családi körben tartja a Valentin-napot, viszonylag sokan pedig barátokkal vagy kollégákkal. Néhányan viszont azt állítják: egyedül is megünneplik február 14-ét.

Az ünnep elfogadottsága szintén csekély - a május 1. és Pünkösd mellett ennek a napnak a legkisebb a jelentősége honfitársaink körében (mindössze tízből hárman tartják ezeket fontosnak). Sokkal inkább ragaszkodunk a hagyományos ünnepeinkhez: a karácsonyhoz, születés- és névnaphoz vagy a húsvéthoz (itt már tízből kilencen tekintenek úgy az ünnepre, mint fontos eseményre). A nagy nemzeti ünnepeink a képzeletbeli fontossági skálán valahol középen helyezkednek el - tízből öten tartják ezeket jelentősnek életükben.
Február 14-e főleg a városban élők számára vált jeles nappá - főként Budapesten és a nagyobb városokban számít ünnepnek, míg a kistelepülésen élők többségének körében ez a nap nem sokban különbözik a többitől.

A többi ünnephez hasonlóan a Valentin-napot is inkább a nők tartják fontosabbnak, mint a férfiak. Elsősorban a gyengébbik nem foglalkozik többet e jeles nappal. Ugyanakkor azok a férfiak, akiknek a párja készül a szerelmesek napjára, szintén vásárolnak valamilyen ajándékot - az urak készülődése ebben nagyjából ki is merül.

Zavarja a különbség a hölgyeket


Állításuk szerint a hölgyek jobban szeretik valamilyen saját készítésű ajándékkal meglepni párjukat, míg az urak inkább ragaszkodnak a hagyományos kereskedelmi formákhoz - így nem meglepő, hogy úgy tűnik, sokkal több férfi vásárol ajándékot Valentin-napkor, mint nő" - mondta Steigervald Krisztián, a GfK Hungária Fogyasztási cikk szektorának szektormenedzsere.

Ez a különbség "természetesen" zavarja is a hölgyeket, úgy gondolják, hogy a férfiak lényegesen kevesebb érzelmi töltetet visznek bele az alkalomba. Ráadásul rosszabb színben tünteti fel a helyzetet az a tény is, amelyet egy nemrégiben publikált nemzetközi kutatás is alátámaszt, vagyis hogy a férfiak alábecsülik a szeretet fontosságát. Miközben a nők olyan termékeket keresnek, amelyekkel ki tudják fejezni a szeretetüket, addig egy tipikus férfi által vásárolt valentin-napi ajándék inkább szól az ajándékot adó férfinek, semmint a nőnek.

Kevesen ismerik az ünnep eredetét, vagyis a 270-ben, éppen február 14-én kivégzett Szent Valentin pap történetét. Míg például a karácsony eredetének (helyes) ismerete 86, a húsvété 78 százalékos, addig a Valentin-nap ismeretének az aránya bőven 5 százalék alatti. Legkevésbé a Valentin-nap esetében említik a válaszadók, hogy eszükbe jutna az ünnep eredeti tartalma - amely nyílván nem is váratlan az igen alacsony ismertség mellett.