eur:
393.23
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Hogyan etessük télen a madarakat?

Télen nemcsak a madarak etetésére, hanem az itatásukra is oda kell figyelni - hangsúlyozta az InfoRádióban a Magyar Madártani Egyesület munkatársa. Orbán Zoltán szerint mindez nagy könnyebbséget és biztonságot jelent az állatoknak, de csak akkor, ha a gondoskodás folyamatos, és egész télen át tart.

Mérséklet éghajlati övön élünk, aminek egyik jellemzője, hogy gyakoria a szélsőséges időjárás, ám ez a madarakat kevésbé befolyásolja - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

Orbán Zoltán elmondta: a legnagyobb problémát az jelenti, ha hirtelen nagy mennyiségő hó vagy ónos eső hullik. Ilyenkor sokkal több madár keresi fel az etetőket, mert nehezebbé válik az életük, és nagyobb energiabevitelre van szükségük.

A szakértő hangsúlyozta: az etetést már az első fagyok beálltával el kell kezdeni, és a tartós fagyszünet beálltáig, március elejéig-közepéig érdemes folytatni, mert a madarak több száz kilométerről, akár éveken át is visszatérnek egy-egy etetőhelyre.

A szakértő hozzátette: az etetés mellett a madarak itatására is oda kell figyelni, nemcsak a nyári forróságban, hanem a téli fagyok idején is. Ha mínusz 10-20 fokban a madár nem fér hozzá a vízhez, akkor kénytelen havat enni, ám annak felmelegítése is energiát vesz el az állattól.

Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy télen 10 és 2 óra között legalább egyszer szedjük ki a jeget az itatóból, majd töltsük azt fel langyos vízzel, így a madarak néhány óráig biztosan hozzá tudnak férni.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×