Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan etessük télen a madarakat?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Télen nemcsak a madarak etetésére, hanem az itatásukra is oda kell figyelni - hangsúlyozta az InfoRádióban a Magyar Madártani Egyesület munkatársa. Orbán Zoltán szerint mindez nagy könnyebbséget és biztonságot jelent az állatoknak, de csak akkor, ha a gondoskodás folyamatos, és egész télen át tart.

Mérséklet éghajlati övön élünk, aminek egyik jellemzője, hogy gyakoria a szélsőséges időjárás, ám ez a madarakat kevésbé befolyásolja - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

Orbán Zoltán elmondta: a legnagyobb problémát az jelenti, ha hirtelen nagy mennyiségő hó vagy ónos eső hullik. Ilyenkor sokkal több madár keresi fel az etetőket, mert nehezebbé válik az életük, és nagyobb energiabevitelre van szükségük.

A szakértő hangsúlyozta: az etetést már az első fagyok beálltával el kell kezdeni, és a tartós fagyszünet beálltáig, március elejéig-közepéig érdemes folytatni, mert a madarak több száz kilométerről, akár éveken át is visszatérnek egy-egy etetőhelyre.

A szakértő hozzátette: az etetés mellett a madarak itatására is oda kell figyelni, nemcsak a nyári forróságban, hanem a téli fagyok idején is. Ha mínusz 10-20 fokban a madár nem fér hozzá a vízhez, akkor kénytelen havat enni, ám annak felmelegítése is energiát vesz el az állattól.

Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy télen 10 és 2 óra között legalább egyszer szedjük ki a jeget az itatóból, majd töltsük azt fel langyos vízzel, így a madarak néhány óráig biztosan hozzá tudnak férni.

Hanganyag: Panulin Ildikó