Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy újabb arab csoda: közkórház sólymok számára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Arab Emírségekben kultuszállatnak számító ragadozó madarak gyógyítására szakosodott az abu-dzabi Sólyomkórház.

"Ez az első közkórház sólymok számára" - mondta az intézmény igazgatója, a német Margit Müller. Hozzátette: először az abu-dzabi sólymok számára akartak a lehető legjobb kezelést nyújtani, de mára már az egész Egyesült Arab Emírségekből és máshonnan is fogadnak pácienseket.

A váróteremben huszonegy sólyom vár türelmesen az ülőkéken, fejükön bőrsapkával. Õk csak az évente ötezer sólymot gyógyító, a magát a világon a legnagyobbként hirdető abu-dzabi Sólyomkórház (ADFH) néhány paciense.

A solymászat régi hagyomány az Öböl-menti országokban. Sejk Abdalláh bin Zajid al-Nahajan, az emírségek volt államfője, Abu-Dzabi emírje egyike a sport legismertebb szenvedélyes művelőjének.

Müller doktornő maga is áldoz a solymászat örömeinek. "Szépnek és fenségesnek" látja a ragadozó madarat, mint mondja, mindegyiknek "saját temperamentuma és személyisége" van, ami néha gondokat is okozhat.

A beteg sólyomnál nem láthatók tüntetek. Gyakran beteg, anélkül, hogy a gazdája észrevenné. A kórház ezért rendszeres vizsgálatokat javasol, vérvétellel, röntgennel és székletvizsgálattal. A néha több órát igénybe vevő ellenőrzés évente kétszer vagy négyszer javallott.

A beteg vagy sérült sólymokat szintén a kórházban kezelik. Bármikor el tudunk látni több mint 150 sólymot - mondta el Mohammed Nafiz, a kórház egyik kutatója.

A kórház megőrzőként is szolgál, amikor a madarak gazdái szabadságukat töltik. Egy madárházban tizenkét madár kap helyet, egyesek légkondicionált helyiségekben.

Az ADFH nem csak kórház, kutatásokat is végeznek, és "sólyom szakorvosokat" is képeznek itt - mondta Margit Müller.

Számos, a világ minden részéből érkező állatorvost és hallgatót fogadunk - mondta a 2006-ban alapított intézmény igazgatója. Hozzátette: más madarak gyógyításába is belefogtak. "Mindent szárnyast gyógyítunk itt, a kacsaféléktől a struccig".