eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

Ítéletidő az Egyesült Államokban

Megszűnt ugyan a havazás az Egyesült Államok keleti partvidékén, de a korábban leesett hómennyiség miatt több mint százezer háztartás maradt áram nélkül Pennsylvania, New Jersey és Virginia szövetségi államban.

Washingtonban és környékén a hóréteg vastagsága helyenként elérte a 80 centimétert. Az utakat megnyitották ugyan, de a hatóságok figyelmeztették a lakosokat, hogy a nagy hidegben az autópályák továbbra is csúszósak és veszélyesek.

A Washington-Baltimore térség három fontos repülőtere közül kettő továbbra is gyakorlatilag zárva van a 30 órán át tartó hóesés után. A Washington-Baltimore nemzetközi repülőtéren vasárnap a járatok többségét törölték. A Washington melletti Dulles repülőtér csak korlátozott számban fogadott járatokat. A fővárosban leállt a buszközlekedés, a metró is csak a föld alatti szakaszokon közlekedik.

Washington térségében több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül, miután a nehéz, nedves hótömegek alatt fák dőltek a vezetékekre. Több ház teteje beomlott.

A napsütötte washingtoni utcákban többen közlekedtek gyalog, mint autóval a kihalt utcákon. Az elővárosi övezetekben volt, ahol 81 centiméternyi hó hullott, évtizedek óta ez volt a legnagyobb hóesés az Egyesült Államok fővárosában.

Pénteken a havazás miatt bezárták az iskolákat, és hosszú sorok kígyóztak az üzletekben, hogy bevásároljanak a vasárnap esti Super Bowl amerikaifutball-mérkőzés alkalmából rendezendő szokásos partira. Az áramszünet miatt azonban százezrek kényszerültek lemondani a közvetítésről.

Virginia és Maryland szövetségi államokban, valamint a fővárosban a hóesés miatt vészhelyzetet rendeltek el, ami lehetővé teszi akár a nemzeti gárda bevetését.

A meteorológusok előrejelzése szerint kedden vagy szerdán újabb hóvihar érkezése várható a keleti part középső vidékén, és tovább tart a csikorgó hideg.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×