Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak a férfiak szívét védi az alkohol

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az alkoholfogyasztás védeni látszik a spanyol férfiakat a szívproblémáktól, ám a spanyol nőket nem - állapította meg egy hosszú távú, nagy tanulmány. A Heart című szakfolyóirat legutóbbi számában közzétett vizsgálatban tíz éven át követték nyomon 15 630 férfi és 25 808 nő egészségi állapotát spanyol kutatók.

Larrarte Arriola munkatársaival 26 és 69 év közötti felnőtteket kérdezett ki arról, hogy a felmérést megelőző évben mit, mennyit és milyen gyakorisággal ittak. A vizsgálat tíz éves időtartama alatt nyomon követték, hányan kaptak szívrohamot, illetve hány szív- és érrendszerrel összefüggő "esemény" történt.

A férfiaknál évente három ezrelék, a nőknél 0,48 ezrelék volt az ilyen jellegű események előfordulásának gyakorisága.

Arriola szerint a szívesemények valószínűsége több mint 30 százalékkal kisebb volt a közepesen vagy nagyon sokat ivó férfiak között. Elemzésükben figyelembe vettek és kiegyenlítettek más, szívproblémákkal összefüggő kockázati tényezőket is, mint a kor, dohányzás, képzettség, fizikai aktivitás vagy testsúly. Kiderült, hogy az elfogyasztott alkohol fajtája nem befolyásolta az eredményt.

Közepes alkoholfogyasztásnak tekintették a kutatók az átlagosan napi 5 és 30 gramm közötti mennyiséget, magasnak a 30 és 90 gramm közöttit, nagyon magasnak pedig a 90 gramm fölötti mennyiséget. Egy üveg bor körülbelül 8-10 gramm alkoholt tartalmaz.

A tanulmányban résztvevő nők körében azonban nem találtak összefüggést a szakemberek az alkoholfogyasztás mértéke és a szívesemények gyakorisága között. Ebben közrejátszhat az is, hogy a nőknél sokkal ritkábban történtek ilyen események, ezért nehezebb valós, ok-okozati összefüggéseket megállapítani.