eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rágalmazási perben börtön fenyeget egy üzbég filmrendezőt

Üzbegisztánban vádat emeltek rágalmazás címén egy filmrendezőnő ellen, aki dokumentumfilmet forgatott a vaskézzel kormányzott közép-ázsiai országban dívó esküvői szokásokról.

Mint Umida Ahmedova az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, akár háromévi börtönbüntetésre is ítélhetik, ha a bíróság bűnösnek találja. Az üzbég kormány által felkért szakértők megállapították, hogy a dokumentumfilm az üzbég nemzet becsületébe gázol.

Ahmedova koholtnak nevezte a vádat. A Szüzesség terhe című alkotás azokról a megpróbáltatásokról szól, amelyeken a fiatal nők mennek keresztül a többségében muzulmánok lakta országban a hagyományos esküvői szertartások alatt és után. A filmet soha nem játszották Üzbegisztánban, csak interneten tekinthető meg.

A rendező szerint a szakértők bíráltak egy vidéken élő üzbégekről készült fotógyűjteményt is, mondván, hogy a külföldiek a felvételek alapján még azt gondolhatnák, Üzbegisztánban "középkori állapotok uralkodnak".

Ahmedovát - elmondása szerint - a hatóságok kényszerítették, hogy írásban vállalja, nem hagyja el az országot.

Iszlam Karimov, az egykori kommunista vezetőből lett üzbég elnök vaskézzel irányítja országát. A kormányzat nem tűr meg politikai ellenzéket. Az üzbég hatóságok cenzúrázzák a sajtót, gátolják a nemkívánatosnak minősített internetes tartalmak megtekintését.

2006-ban hároméves felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Dadahon Haszanov folkénekest, amiért dalt írt a kelet-üzbegisztáni Andizsánban 2005-ben kitört felkelés véres leveréséről. Emberjogi csoportok és szemtanúk szerint a hadsereg ott több száz, többségében fegyvertelen tüntetőt ölt meg. A hatóságok viszont azt állítják, hogy 187-en haltak meg, és hogy muzulmán radikálisok bujtottak fel az erőszakra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×