eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fokozott lavinaveszélyre számítsanak az Ausztriába készülők

Fokozott, az ötfokozatú skálán hármas besorolású a lavinaveszély az osztrák Alpok jelentős részén a www.lawine.at honlapon elérhető tájékoztatás szerint.

Fokozott a hógörgetegek képződésének veszélye Tirolban, Vorarlbergben, emellett Alsó-Ausztria és Stájerország nyugati, valamint Felső-Ausztria alpesi területein és Salzburg tartomány jelentős részén.

A 3-as fokozatú figyelmeztetés külső behatás nélkül, vagy csekély külső behatásra meginduló lavinaomlást jelez. Karintiában mérsékelt, 2-es besorolású a veszély.

Csütörtökön négy lavina összesen öt halálos áldozatot követelt az alpesi országban. A hét eleje óta már nyolcan haltak meg a lezúdult hótömegek alatt.

Egy 40 éves ausztriai lakos után pénteken is nagy erőkkel folyt a kutatás a magyar síelők körében is kedvelt Ötscher-völgyben, Alsó-Ausztriában. A kiránduló még csütörtökön vált el a társaitól, hogy lerövidítse az utat. Vélhetően a biztosított síterepen kívül veszett nyoma.

Szerencsésen végződött egy csütörtöki lavinaomlás a tiroli Ötz-völgyben. Egy 39 éves nőt temetett be a hó, de a barátnője még időben kimentette, a két kezével ásva ki az eszméletét vesztett áldozatot. Ugyanaznap két osztrák hódeszkást a Salzburg melletti Werfenwengben sodort el a görgeteg.

Amikor rájuk találtak, már csak mintegy 30 centiméter vastagságú hótakaró borította a testüket, ennek ellenére megfulladtak. Egy német gyalogtúrázót a tiroli Zillertalban, a Sonntagsköpfl-csúcs közelében ért a halál. Egy 29 éves osztrák nő, aki szintén kirándult, a felső-ausztriai Kasbergben veszette életét. Egy 22 éves német hódeszkást a vorarlbergi Kleinwalser-völgyben érte a szerencsétlenség. Még élve rátaláltak, de kórházba szállítása után meghalt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×