Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A vidéki levegőre esküszik Európa legidősebbje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A friss levegő és a jó vidéki koszt - Európa legidősebb embere szerint ezek biztosan hozzájárultak ahhoz, hogy nemrég családja körében ünnepelhette 110. születésnapját.

Hetvenfős társaság, gyerekek, unokák, ükunokák és jó barátok ünnepelték Stanley Lucast 110. születésnapján. Az egykori farmer immár hetedik alkalommal kapott üdvözlőlapot II. Erzsébet angol királynőtől: az első akkor érkezett, amikor betöltötte századik életévét, 2005 óta pedig minden esztendőben kézbesít neki egyet a postás.

Stanley Lucas 1900. január 15-én született, hároméves volt, amikor a Wright fivérek végrehajtották repülőgépükkel az első sikeres motoros repülést, 16, amikor Albert Einstein bemutatta általános relativitáselméletét, és 36, amikor VIII. Edward angol király - egy elvált nővel tervezett házassága miatt - lemondott a trónról.

A matuzsálem még első autója típusára is jól emlékszik: egy Trojant vezetett először, amit 1940-ben vásárolt. "Remek móka volt. Akkoriban még nem kellett vizsgát tenni, csak elmentem az autóért és hazahoztam. Aztán el kellett fuvaroznom a sógoromat Plymouthba, pedig addig még összesen öt mérföldet se tettem meg a kocsival" - mesélte.

Stanley Lucas mindkét világháborúban szolgált: az elsőben kétszer, a második idején egyszer hívták be frontszolgálatra. Feleségével csaknem negyven évig élt, az asszony 1963-as haláláig.