eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A sportban is sikeresebbek az évvesztesek

A születés hónapja befolyásolja a sportteljesítményt - állítja egy ausztrál kutató. Az ok azonban nem a csillagokban keresendő.

Adrian Barnett, a Queensland Egyetem munkatársa az ausztrál profi futball-liga játékosainak születési idejét vizsgálgatva fedezte fel, hogy aránytalanul többen vannak köztük olyanok, akik az esztendő elején születtek, és nagyon kevesen, akik a végén. Különösen a decemberi születésűek ritkák.

Az ok azonban nem a csillagokban keresendő, mivel a magyarázat igen egyszerű: Ausztráliában januárban kezdődik a tanév, így aki januárban született, csaknem egy évvel idősebb - és ennél fogva általában magasabb, erősebb -, mint decemberben született "évtársa", amikor elkezdik az iskolát.

Barnett hasonló összefüggést fedezett fel a tanévkezdetek és az ahhoz közeli születések között. Aki utána születik nem sokkal - vagyis évvesztes -, az jóval magabiztosabban kezdi az iskolát, mint aki éppen a tanévnyitók előtt ünnepli a születésnapját.

Nemcsak a sportban mutatkozik előny az iskolát később kezdők javára, hanem elméleti téren is - mutatott rá a kutató brit tanulmányokra hivatkozva. Hozzátette, hogy a csaknem egy évvel ifjabbaknak testi hátrányuk elveheti kedvüket a sporttól, ami súlyosan kihathat egészségükre felnőttkorukban.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×