eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egészséges felnőtteknél is csökken a korral az alvásigény

Az alvással és mélyalvással töltött idő folyamatosan csökken az életkor előrehaladtával - közölték vizsgálataik alapján alváskutatók a SLEEP című amerikai szakfolyóirat hétfőn megjelent számában.

A felmérés szerint a 66 és 83 év közötti emberek mintegy 20 perccel kevesebbet aludtak, mint a középkorúak (40 és 55 év között), akik viszont átlagosan 23 perccel aludtak kevesebbet, mint a 20 és 30 év közötti fiatal felnőttek.

Az angliai Surrey egyetemi klinikájának kutatói 110 egészséges, alvászavarral nem rendelkező felnőttet vontak be tanulmányukba. A szakemberek azt mérték, hogy az ágyban töltött nyolc órából valójában mennyi telt alvással a megfigyelt önkénteseknél. Alvásuk mélységét is regisztrálták.

Megállapításaik szerint az idősebbek első elalvásuk után többször ébredtek fel, és több időt töltöttek ébren, mint a fiatalabbak. A lassú agyhullámokkal jellemezhető, legpihentetőbbnek tartott mélyalvás időtartama is csökkent az életkorral. Mindemellett a nappali szunyókálásra is kevésbé volt igényük az idősebbeknek.

A fiatalok csoportja átlagosan 434 percet aludt egy éjszaka, a középkorúaké 410 percet, az idősebbeké pedig 390 percet. Ebből a mélyalvás időtartama rendre 119, 85, illetve 84 perc volt.

Amikor napközben kérték az önkénteseket, hogy próbáljanak elaludni az ágyban kényelmesen elhelyezkedve, a fiatalok átlagosan 8,7 perc alatt elbóbiskoltak, a középkorúak 12 perc után, az idősebbeknek pedig csak 14 perc elteltével.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×