Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A földrengések voltak az évtized leggyilkosabb katasztrófái

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A földrengések követelték a legtöbb ember halálát az utóbbi évtized természeti katasztrófái közül, és továbbra is a legnagyobb veszélyt jelentik a világ legnépesebb városaiban élő emberek millió számára - állítja egy ENSZ által ismertetett jelentés.

2000 és 2009 között mintegy 780 ezren haltak meg természeti csapások következtében, és az áldozatok csaknem 60 százalékának halálát földrengés okozta. A vizsgált időszakban 3852 természeti katasztrófát jegyeztek fel, ezek mintegy kétmilliárd embert érintettek. Az éghajlattal összefüggő váratlan események ugyanakkor nagyobb népességet sújtottak mint a földrengések, a kétmilliárd ember csaknem háromnegyedét.

A leggyilkosabb természeti jelenségek között a második helyen a viharok állnak: a katasztrófákban meghalt összes áldozat 22 százaléka vesztette életét ítéletidőben, míg 11 százalék halálát szélsőséges hőmérsékletek okozták.

Az illetékesek és a kutatók továbbra is riadót fújnak az éghajlattal és az időjárással összefüggő természeti csapások miatt, miközben a katasztrófák száma több mint kétszeresére emelkedett az előző évtizedhez képest.

A természeti csapások okozta összkár világszerte eléri a 960 milliárd dollárt a Katasztrófák járványtanát kutató központ (CRED) és a Löweni Katolikus Egyetem vizsgálata szerint.

"A földrengések voltak az utóbbi tíz év leggyilkosabb természeti csapásai, és most is komoly veszélyt jelentenek milliók számára, mert a világ tíz legnépesebb városa közül nyolc szeizmikus törésvonalakon fekszik" - mondta Margareta Wahlström, az ENSZ illetékese. A földmozgások szempontjából legkockázatosabb várások: Tokió, Mexikóváros, New York, Mumbai (Bombay), Újdelhi, Sanghaj, Kolkata (Kalkutta) és Jakarta.

Jóllehet a földrengések voltak a legpusztítóbbak, a természeti katasztrófák áldozatainak mindössze négy százalékát sújtották, míg az áradások 44 százalékát, az aszályok pedig 30 százalékát.

A 21. század első évtizedének legpusztítóbb természeti csapásai voltak: az indiai-óceáni szökőár 2004-ben, amely 226.408 ember halálát okozta több országban, a Nargis ciklon Mianmarban, amely 136.366 ember életét követelte 2008-ban, és a szecsuani földrengés Kínában ugyanabban az évben 87.476 halottal.

A 2005-ös pakisztáni földrengésben 73 338-an vesztették életüket, az Európát 2003-ban sújtó hőhullámokban 72 210-en haltak meg.

A mostani évtized is iszonyatos természeti csapással kezdődött: valószínűleg mintegy 170 ezren haltak meg abban a nagy erősségű és példátlan földrengésben, amely január 12-én rázta meg Haiti fővárosát, Port-au-Prince-t és környékét.