eur:
394.39
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Mínusz 10 foknál már árthat a szabadtéri sport

Télen a szabad levegőn futóknak is csökkenteniük kell a penzumot, mivel hideg időben a sportolók kiszolgáltatottabbak a meghűléses betegségekkel szemben, mínusz 10 fok alatt pedig már egyenesen ártalmas az egészségre a kinti sport.

A túl intenzív igénybevétel gyengíti az immunrendszert - hívta fel a figyelmet Christian Gäbler osztrák szakember. "Nulla fok körül még nem rossz futni, de mínusz tíz foknál már azt javaslom pácienseimnek, hogy ne a szabadban sportoljanak, hanem válasszanak beltéri alternatívát, például ergométert vagy elliptikus trénert" - fejtette ki az orvos.

Erős hidegben a test hője némileg lejjebb megy. "Nem sokat, de ez is meglehetős stresszterhelést jelent a szervezet számára" - magyarázta Gäbler, aki hozzátette: ha valaki kicsivel nulla fok alatt a szabadban szeretne sportolni, az orrán át lélegezzen, mert így a levegő jobban felmelegszik, mire a tüdőbe ér. Az emberi tüdő ugyan kibír egy s mást, ilyen típusú terhelés alatt azonban fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

A szakember hangsúlyozta a sál és a lehetőleg légzésaktív réteges ruházat viselését. Azt is kiemelte, hogy télen sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az izomzat megfelelő bemelegítésére, mivel az hidegben nincs megfelelően előkészítve.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×