eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Éves egészségszerviz - ultrahanggal

Nem csak akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha baj van. Az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassanak: valóban minden rendben van velünk.

A szinte kötelezőnek tekinthető laborvizsgálatok mellett ajánlott évente elvégeztetni egy mellkasröntgent, egy szemészeti-, egy melanoma-, egy fogászati- és egy ortopédszűrést, valamint ultrahanggal átnézetni egyes szerveinket.

Az általános hasi ultrahang-vizsgálaton kívül nőknek egy emlő-, férfiaknak prosztata-szűrés ajánlott, magas vérnyomás-betegséggel élőknek pedig fontos elváltozásokra hívhatja fel a figyelmét a nyaki-ultrahang vizsgálat.

Szakértők szerint nem az az igazi gond, ha valakinél kialakul egy daganat, hanem az, ha későn veszik észre. A daganat keletkezésének folyamatában ugyanis az első lépcső csupán egyetlen sejt "megbolondulása", mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás egy centis lesz, a rosszindulatúságtól függően minimum öt év telik el.

Ha kevésbé rosszindulatú elváltozásról van szó, ez az időtartam még hosszabb. Vagyis egy nem tapintható, 3-4 milliméteres daganatot egy ultrahang-vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, egy centis elváltozást. Ez pedig természetesen jelentősen befolyásolja a kezelést és ezzel összefüggésben az életminőséget.

Tehát mindenképpen érdemes évente egyszer egy kicsit több időt szánni magunkra, az öngondoskodásba fektetett energia később bőségesen megtérül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×