Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Éves egészségszerviz - ultrahanggal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem csak akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha baj van. Az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassanak: valóban minden rendben van velünk.

A szinte kötelezőnek tekinthető laborvizsgálatok mellett ajánlott évente elvégeztetni egy mellkasröntgent, egy szemészeti-, egy melanoma-, egy fogászati- és egy ortopédszűrést, valamint ultrahanggal átnézetni egyes szerveinket.

Az általános hasi ultrahang-vizsgálaton kívül nőknek egy emlő-, férfiaknak prosztata-szűrés ajánlott, magas vérnyomás-betegséggel élőknek pedig fontos elváltozásokra hívhatja fel a figyelmét a nyaki-ultrahang vizsgálat.

Szakértők szerint nem az az igazi gond, ha valakinél kialakul egy daganat, hanem az, ha későn veszik észre. A daganat keletkezésének folyamatában ugyanis az első lépcső csupán egyetlen sejt "megbolondulása", mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás egy centis lesz, a rosszindulatúságtól függően minimum öt év telik el.

Ha kevésbé rosszindulatú elváltozásról van szó, ez az időtartam még hosszabb. Vagyis egy nem tapintható, 3-4 milliméteres daganatot egy ultrahang-vizsgálattal 2-3 évvel korábban észre lehet venni, mint egy már tapintható, egy centis elváltozást. Ez pedig természetesen jelentősen befolyásolja a kezelést és ezzel összefüggésben az életminőséget.

Tehát mindenképpen érdemes évente egyszer egy kicsit több időt szánni magunkra, az öngondoskodásba fektetett energia később bőségesen megtérül.