eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A hátfájás a katonák legnagyobb ellensége

Az Afganisztánban és Irakban harcoló amerikai katonákat meglepő módon nem elsősorban a harctéren szerzett sérüléseik miatt kell hazaküldeni - derült ki egy vizsgálatból.

A Lancet című szaklapban publikált vizsgálat szerzői 34 ezer olyan sérült katonát vontak be felmérésükbe, akik 2004 és 2007 között fordultak meg Németországban egy katonai kórházban.

A vizsgálatból kiderült, hogy a katonák "csak" 14 százalékát kellett harci sérülés miatt hazarendelni, legtöbbjük (közel negyedük) ugyanis hát-, izom- vagy ízületi fájdalmak miatt vált harcképtelenné.

A baltimore-i John Hopkins School of Medicine kutatói azt találták, hogy ezen problémákon kívül nagy gondot okoznak még a légzőszervi megbetegedések, illetve a mellkas- és gerincfájdalmak is.

Kihangsúlyozták, hogy a fizikális problémákon túlmenően egyre több katona kerül pszichológiai gondok miatt orvoshoz - számuk Irakban megtriplázódott, Afganisztánban pedig megduplázódott a vizsgált időszak alatt. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×