Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szmogveszély Dorogon, Esztergomban és Tatabányán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A levegőben lévő por mennyisége Dorog, Esztergom és Tatabánya térségében várhatóan csütörtökig meghaladja az egészségügyi határértékeket, az érintett önkormányzatokat az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség figyelmeztette a szmogveszélyre - mondta a felügyelőség munkatársa.

A légszennyezés a térségben szombaton volt a legmagasabb, Dorogon 114, Esztergomban 103, Tatabányán pedig 124 mikrogrammos értéket mértek az állomások egy köbméter levegőben, miközben a normál állapotban jellemzően 50 mikrogramm alattiak az értékek - tette hozzá Lautner Péter.

A tatabányai Szent Borbála Kórház tüdőgyógyász főorvosa, Böcskei Csaba elmondta, az elmúlt napokban a szokásosnál több asztmás és krónikus tüdőbeteg jelentkezett ellátásra. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a légúti betegségben szenvedők, a gyerekek és az idősek lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban, és kerüljék a gyakori szellőztetést.

A főfelügyelőség tájékoztatása szerint hétfőtől lassan csökken a légszennyezettség üteme, de a levegő kitisztulásához erőteljes szél kellene, erre várhatóan csütörtökön van esély.

A szennyezőanyag csökkentése érdekében az érintett városok önkormányzatai a helyi hírközlő eszközökben kérik a lakosságot, hogy saját autóik helyett a tömegközlekedést vegyék igénybe, illetve csökkentsék a szilárd- és az olajtüzelésű berendezések használatát.