Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb gömbölyűfejű delfinek pusztultak el Új-Zéland partjainál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb tizenöt gömbölyűfejű delfin pusztult el a hét végén Új-Zéland partjainál.

A tengeri emlősök a Déli-szigeten, Port Levy kikötőjének sekély vizű, iszapos partján vetődtek partra: szakemberek szerint valószínűleg táplálékkeresés közben eltévedtek, és rossz felé vették az irányt.

Szombaton önkéntesek segítségével még sikerült visszaterelni a 48 állatot a nyílt vízbe, de vasárnap reggel ismét az iszapban vergődve találták őket. Mintegy nyolcvanan fogtak össze, hogy a dagály megérkezése után, amikor víz megemeli őket, visszatolják a delfineket a mélyebb részekbe, hogy aztán csónakokkal csalogassák ki őket a tengerbe.

A mentőakció csak részben volt sikeres, tizenöt állaton már nem tudtak segíteni. A tengeri emlősök között voltak öt méteresek is.

Decemberben mintegy 125 partra vetett gömbölyűfejű delfin pusztult el az új-zélandi partoknál. Az egyik csoport az Északi-szigeten úszott ki a partra. Állatvédők és önkéntesek százai siettek segítségükre, egész nap cserélték a nedves ruhákat az állatok testén, hogy ne száradjanak ki, majd a dagállyal megpróbálták visszajuttatni őket a tengerbe.

Végül 43-at sikerült megmenteni a 63 delfinből. A Déli-szigeten partra sodródott 105 társuk kevésbé volt szerencsés. Õket egy turistákat szállító repülőgép pilótája vette észre, sajnos túl későn.

A helyszínre érkező állatvédők az delfinek többségét már holtan találták, a még agonizálókat el kellett altatni.

Új-Zéland partjainál minden nyáron sok delfin és bálna sodródik ki a partra. A jelenségre eddig nem sikerült tudományos magyarázatot találni.