eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Igyon áfonyalevet, és megőrzi a memóriáját

Napi fél liter áfonya segít mérsékelni a memória romlását idős korban - állítják egyesült államokbeli kutatók.

A vizsgálatot olyan idős emberek részvételével végezték a Cincinatti Egyetem kutatói, akiknél már tapasztalható volt valamilyen memóriazavar, azaz az időskori demencia első jeleit mutatták.

A résztvevők 12 héten át ittak napi fél liter áfonyalét, olyat, amely az Egyesült Államokban az üzletekben is kapható. Ennek hatására memóriájuk javult, bizonyos teszteken jobban teljesítettek.

A felmérés során egy kontrollcsoportot is használtak, azaz voltak, akik az áfonyalé helyett placebót kaptak, olyan italt, amelyről a páciensek azt gondolták, hogy gyümölcslé, de valójában nem az volt.

A 70 év feletti résztvevők mindegyike nagyjából ugyanolyan szintű, csekély memóriazavarban szenvedett a vizsgálat kezdetekor. 12 héttel később azonban az áfonyalét fogyasztók mérhetően jobban teljesítettek az egyes memóriateszteken.

A gyümölcs antocianint tartalmaz, amely egy antioxidáns. Épp ezért lassítja a szervezet öregedését, emellett gyorsítja a gondolkodást. A bogyós gyümölcs emellett fontos C-vitamin forrás lehet, de hasznos összetevői miatt több szakember azt állítja: segít felvenni a harcot a rákkal szemben is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×