A vizsgálatot olyan idős emberek részvételével végezték a Cincinatti Egyetem kutatói, akiknél már tapasztalható volt valamilyen memóriazavar, azaz az időskori demencia első jeleit mutatták.
A résztvevők 12 héten át ittak napi fél liter áfonyalét, olyat, amely az Egyesült Államokban az üzletekben is kapható. Ennek hatására memóriájuk javult, bizonyos teszteken jobban teljesítettek.
A felmérés során egy kontrollcsoportot is használtak, azaz voltak, akik az áfonyalé helyett placebót kaptak, olyan italt, amelyről a páciensek azt gondolták, hogy gyümölcslé, de valójában nem az volt.
A 70 év feletti résztvevők mindegyike nagyjából ugyanolyan szintű, csekély memóriazavarban szenvedett a vizsgálat kezdetekor. 12 héttel később azonban az áfonyalét fogyasztók mérhetően jobban teljesítettek az egyes memóriateszteken.
A gyümölcs antocianint tartalmaz, amely egy antioxidáns. Épp ezért lassítja a szervezet öregedését, emellett gyorsítja a gondolkodást. A bogyós gyümölcs emellett fontos C-vitamin forrás lehet, de hasznos összetevői miatt több szakember azt állítja: segít felvenni a harcot a rákkal szemben is.
Péntek reggeltől óriási gyorshajtóvadászat kezdődik – itt megtalálja az összes traffipax helyét