Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szeretné megelőzni a rákot? Váltson gyengébb borra!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A chardonnay vagy a rizling egyaránt megfelelő lehet a borkedvelők számára, ha el akarják kerülni a daganatos megbetegedéseket. Ezeknek a nedűknek ugyanis a többi borhoz képest alacsonyabb az alkoholtartalmuk.

A rizling alkoholtartalma nagyjából 10 százalék. Aki naponta fogyaszt bort, annak ajánlott megmaradni az ilyen könnyű nedűknél, főleg, ha nem egy, hanem két-három pohárral is megiszik egymás után.

Az emésztőrendszeri daganatok kialakulásában nagy szerepe lehet az alkoholnak. Azok, akik naponta egy nagy pohár, azaz mintegy 2,5 deci erősebb bort isznak meg, 7 százalékkal nagyobb esélyük van ilyen daganatos megbetegedésre.

A skót kutatók megállapításai szerint a skótok átlagosan hetente nagyjából egy üveg vodkának megfelelő alkoholmennyiséget isznak meg, azaz 25 százalékkal többet, mint az angolok vagy a walesiek. Az éves átlag az északi országrészben évi 46 üveg vodkának vagy 12,2 liter tiszta szesznek megfelelő.

Az alkohol számos daganattípus esélyét növeli, a többi mellett a mellrákét is. Napjainkban ráadásul Skóciában háromszor annyi szeszes italt fogyasztanak az emberek, mint a múlt század közepén, ami megnövelte az italozással összefüggésbe hozható halálesetek számát is.

Például a bélrák a 60 milliós lakosú Nagy-Britanniában napjainkban évente 37 ezer ember halálát okozza. Az orvosok az összes daganatos megbetegedésből 20 ezret írnak az alkohol számlájára.

A szakemberek épp ezért szemléletváltás sürgetnek, és azt ajánlják: ha valaki nem is tud teljesen lemondani az alkoholtartalmú italokról, az legalább figyeljen oda arra, hány százalékos italt fogyaszt.