eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szeretné megelőzni a rákot? Váltson gyengébb borra!

A chardonnay vagy a rizling egyaránt megfelelő lehet a borkedvelők számára, ha el akarják kerülni a daganatos megbetegedéseket. Ezeknek a nedűknek ugyanis a többi borhoz képest alacsonyabb az alkoholtartalmuk.

A rizling alkoholtartalma nagyjából 10 százalék. Aki naponta fogyaszt bort, annak ajánlott megmaradni az ilyen könnyű nedűknél, főleg, ha nem egy, hanem két-három pohárral is megiszik egymás után.

Az emésztőrendszeri daganatok kialakulásában nagy szerepe lehet az alkoholnak. Azok, akik naponta egy nagy pohár, azaz mintegy 2,5 deci erősebb bort isznak meg, 7 százalékkal nagyobb esélyük van ilyen daganatos megbetegedésre.

A skót kutatók megállapításai szerint a skótok átlagosan hetente nagyjából egy üveg vodkának megfelelő alkoholmennyiséget isznak meg, azaz 25 százalékkal többet, mint az angolok vagy a walesiek. Az éves átlag az északi országrészben évi 46 üveg vodkának vagy 12,2 liter tiszta szesznek megfelelő.

Az alkohol számos daganattípus esélyét növeli, a többi mellett a mellrákét is. Napjainkban ráadásul Skóciában háromszor annyi szeszes italt fogyasztanak az emberek, mint a múlt század közepén, ami megnövelte az italozással összefüggésbe hozható halálesetek számát is.

Például a bélrák a 60 milliós lakosú Nagy-Britanniában napjainkban évente 37 ezer ember halálát okozza. Az orvosok az összes daganatos megbetegedésből 20 ezret írnak az alkohol számlájára.

A szakemberek épp ezért szemléletváltás sürgetnek, és azt ajánlják: ha valaki nem is tud teljesen lemondani az alkoholtartalmú italokról, az legalább figyeljen oda arra, hány százalékos italt fogyaszt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×