Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A macskabarátok neurotikusabbak, a kutyások lelkiismeretesebbek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valódi különbség van a kutyások és a macskás emberek között - állítják a Texasi Egyetem pszichológusai.

Azok az emberek, akik kutyásoknak vallják magukat, sokkal extrovertáltabbak, mint az úgynevezett macskások - közölte Sam Gosling professzor, aki tanítványaival közösen készítette a felmérést. A kutyabarátok emellett együttműködőbbek és lelkiismeretesebbek is.

A macskabarátok ugyanakkor neurotikusabbak, viszont nyitottabbak, mint a kutyások.

A pszichológus szerint tehát következtetések vonhatók le abból, hogy valaki kutyát vagy macskát tart, természetesen ezek csak általában jelenthetők ki, az egyes emberek beállítottsága mindig egyénre szabott.

A felméréshez több mint 4 500 embert kérdeztek meg. Nemcsak állatbarátot, a válaszok között a kutyás vagy a macskás opció mellett szerepelt a mindkettő és az egyik sem válaszlehetőség is.

Az egy csoportba sorolt embereket egy további, 44 kérdésből álló pszichológiai tesztnek vetették alá, így rajzoltak képet a személyiségükről.

Az eredmények szerint az emberek 46 százaléka kutyás és mindössze 12 százaléka macskás. A résztvevők majdnem 28 százaléka mondta azt, hogy mindkét állatot szereti, 15 százaléka pedig azt, hogy egyiket sem.

A kutyások átlagosan 15 százalékkal voltak extrovertáltabbak, mint a macskások és 13 százalékkal együttműködőbbek, emellett 11 százalékkal lelkiismeretesebbek, mint a macskások.

A macskabarátok ugyanakkor 12 százalékkal gyengébb idegzetűek, de 11 százalékkal nyitottabbak, mint a kutyások.