eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ön tud másodpercenként 3,5 karakteres sebességgel sms-ezni?

Két dél-koreai tinédzser nyerte a New Yorkban csütörtökön megrendezett sms-világbajnokságot. A 17 éves Pe Jong Ho és egy évvel idősebb csapattársa, Ha Mok Min amerikai párost utasított maga mögé a tucatnyi ország 26 versenyzőjét felvonultató döntőben.

A résztvevőknek minél gyorsabban és pontosabban kellett mobiltelefonjukba gépelni egy nagy monitoron megjelenő kifejezéseket. A két percig tartó, ujjpróbáló számban a nagybetűket és az írásjeleket is hűen kellett visszaadniuk, és nem használhattak rövidítéseket sem. A feladványokban olykor szándékosan elírt szavak szerepeltek, tesztelve a versenyzők éberségét.

A győztesek fejenként 50 ezer dollárral (9,3 millió forinttal) lettek gazdagabbak. Ho operaénekesi, Min mérnöki tanulmányait tervezi finanszírozni a nyereményből.

A fejenként 10 ezer dollárral járó második helyezést a 2009-es amerikai sms-bajnok, az iowai Des Moines-ban élő 16 éves Kate Moore és a Georgia állambeli Poolerből származó, 14 éves Morgan Dynda szerezte meg. Harmadik helyen az argentin, negyediken a brazil csapat végzett.

A versenyen mindenki saját nyelvét használhatta; angolul sms-ezett az amerikai, a kanadai, a dél-afrikai, az ausztrál és az új-zélandi csapat, míg Indonézia, Portugália, Oroszország, Mexikó és Spanyolország csapata révén az indonéz, a portugál, az orosz és a spanyol nyelv is szerephez jutott.

A döntőbe jutottak persze magánéletükben is gyakran nyúlnak a mobilhoz. Az amerikai Kate Moore például havonta átlagosan 12 ezer sms-t ír, és másodpercenként 3,5 karaktert képes begépelni, ha belejön. Bár szinte mindig sms-váltásban van valakivel, ez mégsem megy a közvetlen személyes kapcsolatai rovására - állítja Kate -, hiszen egyszerre tud beszélgetni és gépelni, anélkül, hogy a mobiljára nézne.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×