Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tini alkata elárulja, szívbeteg lesz-e felnőttkorában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tudományos vizsgálatok is bizonyítják azt a mindennapos tapasztalatot, hogy a tizenéves kori állóképesség és testalkat jelzi és jelentősen megszabja felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek megjelenését. Az Európai Unióban szervezett HELENA tanulmány bizonyos eredményeit a British Journal of Sports Medicine közölte.

A nemzetközi vizsgálat, amelynek elnevezése az angol cím betűiből áll össze, a kamaszkori egészséges életmód és táplálkozás összefüggéseivel foglalkozik Európában. Az EU egyik legfontosabb tudományos programjának minősül, tervezett költségvetése 7 millió euró körül mozog.

Luis A. Moreno vezetésével a népes munkacsoport összegyűjti a tizenévesek étkezésére vonatkozó adatokat, az ételválasztási szokásokat, vizsgálja, hogy miként alakulnak a vérzsír-szintek, az anyagcsere, a vitamin háztartás, az immunrendszer és a gének.

Részletes mérésekkel követik a kamaszok fizikai teherbírását is, ám az általuk tanulmányozott fizikai fittségben szerepel a terhelhetőség, a mozgás ereje, sebessége, a lendület és a fizikai tevékenység összehangoltsága, a rugalmasság is: tehát mindazok a képességek, amelyek lehetővé teszik a testi létezés biztonságát.

A munkacsoport először meghatározta az európai normákat. Tíz különböző európai városban összesen 3500 tizenéves fizikai fittségét mérték fel. A vizsgált személyek életkora 12-18 év volt. A fittség mértékét egytől tízig terjedő osztályzattal értékelték, ami lehetővé tette, hogy az iskolákban vagy sportpályákon megjelenő kamaszok mozgáskészsége, fizikai biztonsága a lányoknál és fiúknál egyaránt összehasonlítható legyen.

A HELENA eredményeit már több tudományos dolgozatban ismertették. A legújabb vizsgálat azzal foglalkozott, hogy a test zsírtartalma, az esetleges elhízás milyen módon tükröződik a fizikai fittség adataiban. Egyértelműen kiderült, hogy a kövér lányok és fiúk fizikai terhelhetősége jól mérhetően rosszabb, mint a karcsú tizenéveseké.

A vérzsír-szintek, a várhatóan bekövetkező cukorbetegségre vonatkozó laboratóriumi adatok is abban a kamaszcsoportban voltak jobbak, amelyiknek fizikai fittsége kitűnőnek bizonyult, mert tagjai sokat mozogtak.