eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A tini alkata elárulja, szívbeteg lesz-e felnőttkorában

Tudományos vizsgálatok is bizonyítják azt a mindennapos tapasztalatot, hogy a tizenéves kori állóképesség és testalkat jelzi és jelentősen megszabja felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek megjelenését. Az Európai Unióban szervezett HELENA tanulmány bizonyos eredményeit a British Journal of Sports Medicine közölte.

A nemzetközi vizsgálat, amelynek elnevezése az angol cím betűiből áll össze, a kamaszkori egészséges életmód és táplálkozás összefüggéseivel foglalkozik Európában. Az EU egyik legfontosabb tudományos programjának minősül, tervezett költségvetése 7 millió euró körül mozog.

Luis A. Moreno vezetésével a népes munkacsoport összegyűjti a tizenévesek étkezésére vonatkozó adatokat, az ételválasztási szokásokat, vizsgálja, hogy miként alakulnak a vérzsír-szintek, az anyagcsere, a vitamin háztartás, az immunrendszer és a gének.

Részletes mérésekkel követik a kamaszok fizikai teherbírását is, ám az általuk tanulmányozott fizikai fittségben szerepel a terhelhetőség, a mozgás ereje, sebessége, a lendület és a fizikai tevékenység összehangoltsága, a rugalmasság is: tehát mindazok a képességek, amelyek lehetővé teszik a testi létezés biztonságát.

A munkacsoport először meghatározta az európai normákat. Tíz különböző európai városban összesen 3500 tizenéves fizikai fittségét mérték fel. A vizsgált személyek életkora 12-18 év volt. A fittség mértékét egytől tízig terjedő osztályzattal értékelték, ami lehetővé tette, hogy az iskolákban vagy sportpályákon megjelenő kamaszok mozgáskészsége, fizikai biztonsága a lányoknál és fiúknál egyaránt összehasonlítható legyen.

A HELENA eredményeit már több tudományos dolgozatban ismertették. A legújabb vizsgálat azzal foglalkozott, hogy a test zsírtartalma, az esetleges elhízás milyen módon tükröződik a fizikai fittség adataiban. Egyértelműen kiderült, hogy a kövér lányok és fiúk fizikai terhelhetősége jól mérhetően rosszabb, mint a karcsú tizenéveseké.

A vérzsír-szintek, a várhatóan bekövetkező cukorbetegségre vonatkozó laboratóriumi adatok is abban a kamaszcsoportban voltak jobbak, amelyiknek fizikai fittsége kitűnőnek bizonyult, mert tagjai sokat mozogtak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×