Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megváltozhat a vizsgarendszer a plagizáló diákok miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Óva intik a brit iskolásokat a Wikipédia használatától. A szigetország vizsgáztatást felügyelő szervezete szerint a diákoknak érdemes használniuk az internetes tartalmakat a feladatokra való felkészüléshez, de csak azokat, amelyek megbízható forrásból származnak.

Komoly segítséget nyújthat a Google és a Yahoo keresője a vizsgákra készülő és házi feladatokat író diákoknak, a Wikipédia használatát azonban jobb, ha elkerülik - írta a brit vizsgáztatási rendszert felügyelő Ofqual. A szervezet a tanulóknak, a tanároknak és a szülőknek is ellátja jó tanácsokkal az internet használatával kapcsolatban, amire azért van szükség, mert egyre több gyerek egyszerűen csak átemeli a világhálón talált szövegrészeket, majd saját munkájaként adja be ellenőrzésre.

A plagizáló brit diákok könnyen lebukhatnak például azon, hogy amerikai forrásokból másolnak ki bekezdéseket: a tanároknak elég csak az olyan fordulatokra és kifejezéseket megkeresniük a szövegben, amelyeket elsősorban az Egyesült Államokban használnak.

Manapság már annyi tanuló csal, hogy az oktatási kormányzat azt tervezi: átalakítja a GCSE-vizsgarendszert, így a most még otthon elkészítendő beadandókat a gyerekeknek az osztálytermekben, a tanárok felügyelete alatt kellene elkészíteniük.

Az Ofqual kiadványa a diákokat arra figyelmezteti, hogy ha csaláson kapják őket, törölhetik a vizsgáik eredményét, vagy akár el is tilthatják őket az újbóli próbálkozástól, míg a tanároknak további gyakorlati tanácsokat ad a másoktól egyszerű másolással bekerült szövegrészek megtalálásához. A szervezet szerint a tanulók sokszor nem figyelnek oda arra, hogy az átvett szöveg eltérő betűtípussal van szedve vagy más sortávolsággal készült.

A szülőkhöz is van néhány szava az Ofqualnak, amely azt javasolja, hogy az anyukák és apukák, ha lehet, ne segítsenek csemetéjüknek, vagy legalábbis ne adjanak közvetlen tanácsokat nekik.