Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szentimentalizmusból nem cseréljük ki a nem kívánt ajándékot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem tetszik a nyakkendő? Nem méret a pulcsi? Sokan kapnak olyan ajándékot karácsonyra, amely ezért vagy ezért nem teszik, nem jó, ám ezeket ahelyett, hogy kicserélnék, rendszerint inkább megtartják.

Az ünnepi szezon elmúltával sokan kezdenek el gondolkozni azon, hogy mi legyen a fa alá került, de teljesen haszontalan vagy éppen senkinek sem tetsző ajándékokkal. A Kijiji.com és a Chadwick Martin Bailey felmérése szerint azonban az amerikaiak 59 százaléka ahelyett, hogy kicserélni vagy túladna rajtuk, inkább megőrzi, hátha...

A kutatás szerint 60 százalék nem akarja megbántani az ajándékozót, míg 25 százalék szentimentális okokból nem szabadul meg a felesleges holmiktól. Emellett 33 százalék túl nagy energia befektetésnek érzi a nem tetsző ajándék kicserélését, míg 17 százalék túl elfoglalt ahhoz, hogy ezzel foglalkozzon, míg 51 százalék reménykedik abban, hogy hátha, egyszer, még, talán használni fogja az ajándékot - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A két nem közül a nők vannak többen azok, akik az ajándékozóra való tekintettel nem viszik vissza a nem kívánt ajándékot, bár szintén ők azok, akik nagyobb arányban ajándékozzák tovább, amire nincs szükségük. Míg ugyanis a nők 64 százaléka állította, hogy nem akarja megsérteni az ajándékozó érzelmeit, addig mintegy harmaduk adja tovább ajándékként másnak, amit kapott.

Ezzel szemben a férfiaknak csak 55 százaléka aggodalmaskodik az ajándékozó érzelmei miatt, és csak 23 százalék ajándékozza tovább, amire nincs szüksége.