Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem elég, hogy elűzték, még fizetnie is kell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mostohán bánik az élet a trónjától megfosztott egykori nepáli uralkodóval, Gianendrával: a köztársasággá alakult himalájai állam ugyanis arra kötelezte őt, hogy kifizesse telefon- és áramszámláját. A koronáját vesztett uralkodó az ingatlanadó alól sem mentesül.

A nepáli kabinet költségvetési bizottsága kedden határozott úgy, hogy augusztusban benyújtott kérelme ellenére nem ad mentességet Gianendrának a fizetés alól, és behajtja tőle valamint négy családtagjától a 727,3 millió forintnak megfelelő telefon-, áram- és vízszámlát, valamint az ingatlanadót.

Gianendra és családja teljes adómentességet élvezett, mielőtt eltörölték a királyságot, és a monarchia helyett 2008. május 28-án kikiáltották a köztársaságot. Uralkodása idején a királyi család számláit az állam fizette.

Az elűzött király bizarr körülmények között lépett trónra, miután idősebb fivérét és annak teljes családját megölték a palotában történt lövöldözés során 2001-ben. Gianendra rendkívül népszerűtlen volt alattvalói körében, különösen azt követően, hogy 2005-ben a hadsereg segítségével magához ragadta a végrehajtó hatalmat.

A királyság megszűnését végül egy 2008-ban megválasztott nemzetgyűlés mondta ki, a monarchia eltörlése a tízévi hadakozás után a béketeremtésbe 2006-ban bekapcsolódott maoista lázadók egyik fő követelése volt.