eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem elég, hogy elűzték, még fizetnie is kell

Mostohán bánik az élet a trónjától megfosztott egykori nepáli uralkodóval, Gianendrával: a köztársasággá alakult himalájai állam ugyanis arra kötelezte őt, hogy kifizesse telefon- és áramszámláját. A koronáját vesztett uralkodó az ingatlanadó alól sem mentesül.

A nepáli kabinet költségvetési bizottsága kedden határozott úgy, hogy augusztusban benyújtott kérelme ellenére nem ad mentességet Gianendrának a fizetés alól, és behajtja tőle valamint négy családtagjától a 727,3 millió forintnak megfelelő telefon-, áram- és vízszámlát, valamint az ingatlanadót.

Gianendra és családja teljes adómentességet élvezett, mielőtt eltörölték a királyságot, és a monarchia helyett 2008. május 28-án kikiáltották a köztársaságot. Uralkodása idején a királyi család számláit az állam fizette.

Az elűzött király bizarr körülmények között lépett trónra, miután idősebb fivérét és annak teljes családját megölték a palotában történt lövöldözés során 2001-ben. Gianendra rendkívül népszerűtlen volt alattvalói körében, különösen azt követően, hogy 2005-ben a hadsereg segítségével magához ragadta a végrehajtó hatalmat.

A királyság megszűnését végül egy 2008-ban megválasztott nemzetgyűlés mondta ki, a monarchia eltörlése a tízévi hadakozás után a béketeremtésbe 2006-ban bekapcsolódott maoista lázadók egyik fő követelése volt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×