eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az év első újszülöttje: gorillabébi a fővárosi állatkertben - nézze meg!

Tíz év után ismét gorilla született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kölyök január 5-én, kedden reggel látott napvilágot, ezzel az év első újszülöttje a városligeti intézményben. A kölyköt és az anyaállatot egyelőre hermetikusan elzárták a külvilágtól, állatkerti dolgozók közül is csak a gondozók és az állatorvosok léphetnek be az emberszabásúak házába. Az állatok nyugalmát biztosító szigorú korlátozásokat annak függvényében fogják fokozatosan feloldani, hogy a kicsi fejlődése és állapota miként alakul.

Gorillakölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben január 5-én - jelentette be Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője. Ilyen örvendetes eseményre utoljára 2000-ben került sor a városligeti intézményben.


Fotó: Bagosi Zoltán

A kölyök és az anyaállat, a kilencéves N'Yaounda jól vannak, azt azonban még nem tudni biztosan, minden rendben lesz-e a kicsi felnevelésével. A gondozók most azt figyelik, hogy a kölyök rendesen szopik-e, illetve, hogy az anyaállat rendben gondoskodik-e utódjáról. N'Yaoundának ugyanis ez az első kölyke, így az utódgondozás terén nem számít tapasztalt állatnak.

Annak érdekében, hogy az állatok nyugalmát semmilyen zavaró körülmény se befolyásolja, a gorilláknak otthont adó Emberszabású Majmok Házát szinte hermetikusan elzárták a külvilágtól. Egyelőre sem a nagyközönséget, sem a sajtó képviselőit nem engedik be az állatházba, sőt az állatkerti dolgozók közül is csak az oda beosztott gondozók és az állatorvosok léphetnek be a lezárt területre.

Ha a kicsi tartósan megnyugtató rendszerességgel táplálkozik, az anya viselkedése sem válik rendellenessé, és a gorilla csapat többi tagjai is nyugodtan viselkedik, akkor hamarosan a sajtófotósokat és a forgatócsoportokat is beengedhetik a nézőtérre, illetve - bizonyos korlátozások mellett - a nagyközönség előtt is megnyitják az állatházat. Arról azonban, hogy erre mikor kerül sor, az Állatkert vezetése - a kis gorilla fejlődésének és állapotának függvényében - később ad tájékoztatást.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta élnek nyugati gorillák (Gorilla gorilla). Az akkor érkezett két állat, a most harminchárom éves Liesel nevű nőstény, és a három évvel fiatalabb, Golo nevű hím frigyéből három kölyök született. Közülük a legfiatalabb, Ebobo nevű hím jelenleg is itt él. Rajtuk kívül az elmúlt években két fiatal nőstény is érkezett Budapestre: Iringa 2002-ben Franciaországból, N'Yaounda, a most született kölyök anyja pedig 2008-ban a hídjáról nevezetes holland város, Arnhem állatkertjéből.

A világ állatkertjeiben egyébként összesen mintegy 750 nyugati gorilla él. Ezen az állatkerti népességen belül az elmúlt tizenkét hónapban összesen 16 ellés volt, a gorillák születése tehát világviszonylatban sem számít túl gyakorinak.

Ez persze nem állatkerti sajátosság, megfelel a gorillák természetbeni szaporodási stratégiájának, amelynek lényege, hogy viszonylag ritkán, és alkalmanként csak egy utódot hoznak világra: az alacsony születési számot az újszülötteknek nagyobb felnövekedési esélyt kínáló fejlett utódgondozással ellensúlyozzák. Világviszonylatban az első állatkerti gorilla egyébként 1956-ban született az USA-beli Columbus Zooban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×