eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Tengeri szökőár zúdult a Salamon-szigetekre

Tengeri szökőár zúdult hétfőn a Salamon-szigetekre, a cunami legalább egy falut elöntött, de az első jelentések szerint csak anyagi károkat okozott, senki sem szenvedett komolyabb sérülést.

A természeti csapást a tenger mélyén kipattant földrengés keltette. A Csendes-óceán déli részét vasárnap óta erős földrengések egész sora rázta meg; hétfőn három jelentősebb rengés is kipattant, közülük egynek az erőssége elérte a Richter-skála szerinti 7,2-es fokozatot. A rengés epicentruma Gizo szigettől 88 kilométerre dél-délkeletre, fészke pedig 10 kilométer mélységben volt.

Loti Yates katasztrófavédelmi tisztségviselő a rendőrségtől kapott tájékoztatásra hivatkozva elmondta, hogy a tengeri szökőár elöntötte a Rendova szigetén fekvő Baniata falut. A 3600 lelkes településre két-három méter magas vízfal zúdult. A földrengés és a cunami az eddigi adatok szerint összesen 16 házat tett tönkre, 32 másikat pedig megrongált.

Ez feltehetően még nem a végleges veszteségmérleg. Yates megjegyezte: meg nem erősített információk szerint több száz épület is megrongálódhatott, két-három másik faluban pedig még rosszabb lehet a helyzet.

A lakatlan, ökoturisták által látogatott Tetepare szigetéről tíz külföldi turistát - négy németet, négy britet és két új-zélandit - kimenekítettek, meg nem erősített információk szerint ketten közülük megsérültek. Yates szerint más sérültekről egyelőre nem tudni.

A Salamon-szigetek - és Peru, amelyet szintén erős földrengés rázott meg - a Csendes-óceánt körbefogó "tűzgyűrűn" fekszik, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran szeizmikus és vulkanikus tevékenységgel párosul.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×