eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hétfőn hazaszállítják a Tátrában megsérült hegymászókat

A TV2 Tények információi szerint Erőss Zsolt, aki már megmászta a Mount Everestet, az egyik sérültje a magyar hegymászókat ért szlovákiai balesetnek.

A hírműsor vasárnap esti adásában beszámoltak róla, hogy a három magyar hegymászó 150 métert zuhant a Tátrában. Egyikük Erőss Zsolt. A hegymászók egyik barátjától értesültek arról, hogy Erőss Zsolt - aki már megmászta a Mount Everestet is - biztosította az alatta lévő két másik mászót, de kicsúsztak és 150 métert sodródtak, szinte függőlegesen.

Az első hírek még arról szóltak, hogy lavina sodorta el a hegymászókat, de Kollár Lajos, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség expedíciószervezője azt mondta a Tényeknek, hogy Erőss biztosította a másik két hegymászót, amikor két társa alatt leszakadt egy hóerkély (egy kiálló hótömeg). Kicsúsztak és lerántották Erősst is, majd 150 métert zuhantak, betemette őket a hó.

A szlovák hírügynökség szerint a hógörgeteg szombaton a kora esti órákban érte el Dracia dolinkánál a hegymászó magyarokat. Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. Egyikük telefonon értesítette a hegyi mentőszolgálatot, ám a rossz időjárási viszonyok miatt (mínusz 12 fokos hideg, havazás, erős szél) helikopterrel nem lehetett megközelíteni a baleset helyszínét.

Így végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Csorba-tóig vitték őket. Onnan vasárnap reggel a poprádi kórházba szállították a három hegymászót.

A kassai magyar konzul vasárnap esti tájékoztatása szerint a sérülteket hétfőn hazaszállítják Magyarországra.

A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg 1-es és 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokú skálán. Ennek dacára a viharos erejű szél és a frissen lehullott hó miatt azt ajánlják, hogy mindenki kerülje a 40 fokosnál meredekebb hegyoldalakat.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×