Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Divathullámok hódítanak karácsonykor a konyhában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Halételek, töltött káposzta és többféle sütemény - ezek a karácsony legfőbb étkei. Matisa Carlo gasztronómiai szakíró szerint egyre több helyen kerül az angolszászoktól átvett szokás szerint pulyka az ünnepi asztalra, miközben a hagyományok egyre inkább háttérbe szorulnak. Hozzátette: a halételek sok család karácsonyi menüjében szerepelnek, de évközben viszonylag keveset fogyasztunk ezekből.

Divathullámok hódítanak karácsonykor a konyhában, egyre több helyen kerül az angolszászoktól átvett szokás szerint pulyka az ünnepi asztalra, miközben a hagyományok egyre inkább háttérbe szorulnak - mondta az InfoRádió által megkérdezett gasztronómiai szakíró.

Matisa Carlo szerint ennek az az oka, hogy az emberek ilyen téren nem elég tájékozottak, és a nagyszülők, szülők már nem adják tovább a karácsony tradicionális megünneplésének igényét.

A halételek sok család karácsonyi menüjében szerepelnek, év közben azonban viszonylag keveset fogyasztunk ezekből. Ez annak tudható be, hogy a legtöbben nem tudják megfelelően elkészíteni a halas fogásokat - magyarázta a szakíró.

A halászléhez csak friss halat érdemes használni, de ha mégis csak fagyasztott alapanyagból dolgozunk, figyeljünk oda arra, hogy jól mossuk át. Fontos az is, hogy csak annyi hagymát használjunk az ilyen ételekhez, amennyi szükséges, ne vigyük túlzásba - tanácsolta Matisa Carlo.

A szakíró hozzáfűzte: sokan azért választják a pontyot a harcsa helyett a karácsonyi menühöz, mert az előbbi olcsóbb. Ha azonban például rántva akarjuk tálalni a halat, harcsából kevesebb kell - fűzte hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán