Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jóval kevesebb a mellékhatása az \"új\" szív- és érrendszeri betegségek elleni gyógyszernek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy, már több éve ismert gyógyszerről derült ki nemrég, hogy nem csupán magas vérnyomás ellen hatásos, hanem csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedés kockázatát is. A szív-és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak.

A szív-érrendszeri szövődmények megelőzésére sokféle gyógyszer létezik, de mindegyik hatásos több problémára - mondta z InfoRádiónak a Magyar Hipertónia Társaság tiszteletbeli elnöke, aki hozzátette: nemrég fejeződött be egy nagy vizsgálat, amelyben kiderült, hogy egy újfajta vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoport egyik tagjának kedvező preventív hatása van, jóval kevesebb a mellékhatás, ráadásul elég naponta egyet bevenni belőle.

Farsang Csaba elmondta: a gyógyszert már több éve írják fel az orvosok receptre, de eddig szimplán vérnyomáscsökkentésre alkalmazták. Kiderült azonban, hogy nagy kockázatú betegek esetén, akiknek nincs magas vérnyomásuk, ezt a gyógyszert szedve megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

A magas vérnyomás az egyik legfontosabb kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, de nem az egyedüli, ugyanis a dohányzás, a magas koleszterin és a cukorbetegség is hozzájárulhat.

A szakértő hangsúlyozta: Magyarországon 1993 óta csökken a szívérrendszeri betegségek miatt halálesetek száma, és az elmúlt négy évben sikerült elérni, hogy a várható élettartam négy évvel nőjön.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa