Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fokhagymával a globális felmelegedés ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meghökkentően újszerű módszert alkalmaznak walesi farmerek a globális felmelegedés elleni harc jegyében: fokhagymával és zabbal etetik a szarvasmarhákat, hogy így csökkentsék az állatok által kibocsátott metán mennyiségét. Csak a tejük íze egy kicsit különös....

Kutatók már korábban felhívták arra a figyelmet, milyen súlyosan "károsítják" a környezetet a marhák és a juhok, amelyek felelőssé tehetők a világ metántermelésének négy százalékáért. Rájöttek azonban arra is, hogy "reformkonyhával" - ha az állatokat számukra szokatlan ételekkel etetik - ez a kibocsátás akár 25 százalékkal csökkenthető.

Két walesi egyetem - az aberystwyth-i és a bangori - valamint az angliai Reading kutatói speciális szerkezettel mérik, mennyi metángázt böfögnek ki az állatok, és azt is, ennek mennyisége hogyan változik különböző étrendek hatására.

Az egyik étrend fokhagyma-kivonatot tartalmaz, és bár az eredmények "biztatóak", nem mellékhatás nélküliek, ismerte el Jamie Newbold, az Aberystwyth-i Egyetem professzora; a kezelt marhák teje és húsa kissé fokhagymaízű lett. Ezért próbálkoznak több más növényfélével is, például hántolt zabbal.

A marhák egyébként az elfogyasztott tápanyagnak mindössze 20-25 százalékát fordítják tej- és hústermelésre, a többi elpazarolódik a vizelettel, az ürülékkel és a böfögéssel.