eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Fokhagymával a globális felmelegedés ellen

Meghökkentően újszerű módszert alkalmaznak walesi farmerek a globális felmelegedés elleni harc jegyében: fokhagymával és zabbal etetik a szarvasmarhákat, hogy így csökkentsék az állatok által kibocsátott metán mennyiségét. Csak a tejük íze egy kicsit különös....

Kutatók már korábban felhívták arra a figyelmet, milyen súlyosan "károsítják" a környezetet a marhák és a juhok, amelyek felelőssé tehetők a világ metántermelésének négy százalékáért. Rájöttek azonban arra is, hogy "reformkonyhával" - ha az állatokat számukra szokatlan ételekkel etetik - ez a kibocsátás akár 25 százalékkal csökkenthető.

Két walesi egyetem - az aberystwyth-i és a bangori - valamint az angliai Reading kutatói speciális szerkezettel mérik, mennyi metángázt böfögnek ki az állatok, és azt is, ennek mennyisége hogyan változik különböző étrendek hatására.

Az egyik étrend fokhagyma-kivonatot tartalmaz, és bár az eredmények "biztatóak", nem mellékhatás nélküliek, ismerte el Jamie Newbold, az Aberystwyth-i Egyetem professzora; a kezelt marhák teje és húsa kissé fokhagymaízű lett. Ezért próbálkoznak több más növényfélével is, például hántolt zabbal.

A marhák egyébként az elfogyasztott tápanyagnak mindössze 20-25 százalékát fordítják tej- és hústermelésre, a többi elpazarolódik a vizelettel, az ürülékkel és a böfögéssel.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×