Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem igaz, hogy a kávé segít kijózanodni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tévhit, hogy a kávénak kijózanító hatása van, sőt, amerikai kutatók egérkísérletek során kimutatták, hogy egyenesen veszélyes koffeinnel kezelni a macskajajt.

Nehezebben vesszük észre, hogy berúgtunk, ha kávét iszunk azután, hogy többször a pohár fenekére néztünk - derítették ki amerikai kutatók.

"A kávé kijózanító erejéről szóló mítosz lerombolása azért is nagyon fontos, mert a koffein és az alkohol együtt a ronthatja a döntéshozó képességet, aminek katasztrofális következményei lehetnek" - mondta Thomas Gould, a Temple Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók egereken próbálták ki, milyen hatása van az alkoholnak és a koffeinnek külön-külön, illetve együtt. Vizsgálataik során azt találták, hogy az etanol fogyasztása mozgékonyabbá tette az állatokat, amelyek nyugodtabbá váltak és nehezebben tanulták meg az előttük álló feladat megoldását, mint általában.

Amikor koffeint adtak nekik, az egerek nyugtalanabbak lettek, ráadásul kevesebbet mozogtak, és ugyancsak nehezen tanultak. Amikor pedig a tudósok mindkét anyagot az állatok szervezetébe juttatták, az etanol hatására nyugodtabbak lettek ugyan, tanulási képességeik azonban nem javultak.

"Annak ellenére, hogy a kávé segít ébren maradni egész éjjel, hogy tovább ihassunk, minden bizonyíték abba az irányba mutat, hogy a koffein és az alkohol együttes elfogyasztása komoly veszélyeket hordoz magában" - foglalta össze a Behavioral Neuroscience című szaklapban megjelent kutatás eredményeit Thomas Gould.