Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újinfluenza: Nem ér semmit a Tamiflu?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brit kutatók megkérdőjelezték, hogy a Tamiflu nevű, újinfluenza ellen ajánlott gyógyszer meggátolja a betegség szövődményeinek kialakulását olyan egészséges emberekben, akik elkapják a vírust.

Miközben a kormányok világszerte mobilizálták Tamiflu-készleteiket az újinfluenza elleni küzdelemre, brit kutatók a gyógyszer klinikai vizsgálatairól szóló korábbi tanulmányokat áttekintve arra az eredményre jutottak: nincs elég bizonyíték rá, hogy az antivirális szer csökkentené az olyan szövődmények, mint a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát az egyébként egészséges emberekben.

A British Medical Journal keddi számában közzétett tanulmány szerzői mindazonáltal úgy találták, hogy a gyógyszer egy nappal megrövidíti az influenzás tüneteket.

Mint az orvosi folyóirat főszerkesztője, Fiona Godlee rámutatott, a "kormányok világszerte font milliárdokat költöttek a gyógyszerre, amelyet most a tudományos közösség maga talál elbírálásra alkalmatlannak".

David Reddy, a H1N1 újinfluenza vírus ellen ajánlott gyógyszert gyártó Roche cég egyik illetékese ugyanakkor kitartott amellett, hogy a Tamiflu hatásos és biztonságos. Szerinte vizsgálat esetén ezt bizonyítani is tudják.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) antivirális szakértői közölték, hogy adataik szerint az elég korán alkalmazott Tamiflu-kezelés csökkenti az újinfluenza tüneteinek súlyosságát. Mindemellett szedését a komplikációkra hajlamosak, köztük a várandós nők, az idősek, a gyerekek és a komoly betegek esetében tanácsolták.

Abban a brit kutatók és a WHO szakértői egyetértettek, hogy a Tamiflu hatásáról nincs elegendő bizonyíték a kezükben ahhoz, hogy támogassák a gyógyszer széles körű alkalmazását egyébként egészséges emberek esetében. A világszervezet ajánlása szerint a Tamiflu szedéséről orvosnak kell döntenie.

Nagy-Britanniában ennek ellenére bárki hozzájuthat, aki megkapja az influenzát, és felhívja az országos újinfluenza-vonalat.