eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Cápaveszély helyett delfinveszélyre figyelmeztetnek

Palackorrú delfin okoz egyre több kellemetlenséget egy ausztráliai strand látogatóinak. A szakértők szerint a játékos tengeri emlős nem tudja felmérni a saját erejét, és fajtársai helyett az emberek társaságát keresi.

Amikor először feltűnt az Északi-sziget partjainál, a fürdőzők imádták Mokót, a játékos palackorrú delfint. A kamaszodó állat mára 250 kilogrammosra nőtt, és egyre több gondot okoz: nehezen viseli, ha nem vele foglalkoznak, ezért időnként a maga módszereivel próbálja rávenni az embereket a játékra.

Az elmúlt néhány napban hat embernek kellett segítséget nyújtaniuk a vízi mentőknek, mert Moko rájuk támadt: a delfin két kislányt lelökött a szörfdeszkájáról, egy fiút pedig a parttól csaknem fél kilométernyire vonszolt a vízben, ugyancsak a deszkájánál fogva.

A delfin játékossága már csaknem egy ember életét is követelte: néhány hete egy nő majdnem megfulladt, mert az állat nem hagyta, hogy partra ússzon. Mire a vízi mentők odaértek hozzá, már teljesen kimerült.

A helyi önkormányzat most bejelentette: bírsággal sújtja azokat, akik a delfinnel úsznak, az állatvédők pedig azt tervezik, hogy a Moko jelentette veszélyre figyelmeztető szórólapokat osztogatnak majd a partra érkezőknek.

Mark Orams tengerbiológus szerint az öböl vizében magányosan élő delfin viselkedése azért változott meg, mert elérte a kamaszkort. Ráadásul, mivel korábban jó kapcsolata volt az emberekkel, most is az ő társaságukat keresi.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×