Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óvják az orvosokat a Facebooktól a szakmai szervezetek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hivatalosan is arra figyelmeztették a doktorokat a brit orvosi szervezetek, hogy ne válaszoljanak a közösségi portálokon nekik címzett, ismerkedési céllal írt üzenetekre. A szakmai szervezetek szerint az olyan internetes oldalak, mint a Facebook, új kihívások elé állítják tagjaikat.

Az etikai alapelvekbe ütközhet, ha az orvosok internetes közösségi oldalakon kommunikálnak - erre figyelmezteti a doktorokat a szakmában dolgozók jogi képviseletét ellátó Orvosi Védelmi Egyesület (MDU). A szervezet azért tette közzé üzenetét, mert az utóbbi időben többször is előfordult, hogy egy páciens ajánlatot tett egy orvosnak, miután az adatait megtalálta a Facebookon.

Az MDU arra is megkérte az orvosokat, hogy ne írjanak olyasmit a közösségi webes felületekre, amiből kiderülhet a betegeik személyazonossága, nehogy haragosaik, vagy olyan kollégáik, akikkel korábban konfliktusba kerültek, azokon töltsék ki a mérgüket.

Tavaly néhány fogorvosasszisztenst róttak meg főnökeik, amiért létrehoztak egy "Asszisztens vagyok, és azért utálom a betegeket, mert..." című fórumot, de az is előfordult, hogy a Burminghami Egyetem több gyakornokának profilját kellett leszedni az oldalról, mert zaklatták őket.

"Néhány orvos azt mondta, faragatlanságnak érzi, ha, akár csak udvarias elutasítással is, nem válaszol az ilyen üzenetekre. De mivel ez nem professzionális módja a kapcsolattartásnak, így az ilyesfajta levelezés mindenképpen kívül esik az orvos-beteg kapcsolaton" - magyarázta Emma Cuzner, az MDU munkatársa.

"Néhány orvos azt mondta, faragatlanságnak érzi, ha, akár csak udvarias elutasítással is, nem válaszol az ilyen üzenetekre. De mivel ez nem professzionális módja a kapcsolattartásnak, így az ilyesfajta levelezés mindenképpen kívül esik az orvos-beteg kapcsolaton - magyarázta Emma Cuzner, az MDU munkatársa. - Azt tanácsoljuk a tagjainknak, hogy a páciensekkel csak szakmai alapú beszélgetésbe fogjanak."