Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A klímaváltozás leginkább a gyerekek életét veszélyezteti

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Évente több mint 400 ezer gyerek eshet áldozatul a klímaváltozás okozta áradásoknak és szárazságoknak egy vezető brit jótékonysági szervezet szerint.

A Save The Children (Mentsük meg a gyerekeket) nevű brit szervezet szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés jövőre negyedmillió gyerek életét követeli a természeti katasztrófák miatt.

2030-ra a szakértők szerint a gyerekáldozatok száma akár 400 ezerre is emelkedhet, ha a nemzetközi szervezetek és a tehetősebb országok nem segítenek a szegényebb államoknak alkalmazkodni a változó időjárási körülményekhez. Fejleszteni kell a közegészségügyet, hogy áradások idején megállítható legyen a betegségek terjedése, és meg kell oldani az élelmezést is, amely főleg a szárazságok idején okoz nagy gondot.

A klímaváltozás és következményei miatt a gyerekek a szegényebb országokban kimaradnak az iskolából, hogy munkába álljanak, így mentve meg családjukat az éhhaláltól.

A jótékonysági szervezet jelentése az ENSZ decemberi koppenhágai klímakonferenciája előtt jelent meg. A tanulmány szerint a következő generációnál 900 milliónál is több gyereket érint majd a vízhiány, és 160 millióval növekszik azok száma, akiknél nagy a maláriafertőzés kockázata.

Az elkövetkező 20 évben évente 175 millió gyerek fog szenvedni a természeti katasztrófáktól: ciklonoktól, szárazságtól, áradásoktól.

A 21. században a klímaváltozás jelenti a legnagyobb fenyegetést a gyerekek egészségére. Közös erőfeszítés nélkül gyerekek milliói lesznek kitéve a betegségek, az alultápláltság, a vízhiány és a katasztrófák veszélyének - figyelmeztetett Alora Serdous, a Save the Children bangladesi koordinátora.